Book Review
BibTex RIS Cite

Uygur, Hatice Kübra (2022). “Those Who Reap the Harvest: Herbal Medicine and Culture (Herbal Medicine in Mardin)”. Çanakkale: Paradigma Akademi. 309 pages. ISBN: 978-625-8069-92-1.

Year 2024, Volume: 2 Issue: 1, 76 - 79, 29.06.2024

Abstract

Throughout human history, many traditional methods have been used to deal with various health problems. The origins of folk medicine, which is the treatment method developed by human beings against various diseases, dates back thousands of years. Many studies have been carried out in the field of folk medicine, which varies in a wide range from plants to rituals. The work titled "Herbal Medicine and Culture of Those Who Harvest the Crops (Herbal Medicine in Mardin)", which is the subject of the review, is also among these studies. This work, written by Hatice Kübra Uygur, was published by Paradigma Akademi in 2022. The work consists of four main sections, excluding the introduction. In the introduction, information about herbal medicine and its applications is given, its place in the modern world and the conflicts between modern and traditional medicine are expressed. Referring to the concept of traditional and complementary medicine, the researcher mentions the differences of opinion among many physicians regarding this concept. An attempt has been made to present the ancient healing culture and traditional heritage by emphasizing that denigrating, accepting, or ignoring the old will make the subject monotonous. The opinions of some scientists are included, and in the following sections, these practices are limited to Mardin province and given from structuralist and functionalist perspectives. Underlining that traditional and herbal medicine was used when modern medicine was insufficient with Covid-19, the researcher stated that in this process, traditional practices, food supplements and organic products were at the forefront, and especially anti-vaccination people turned to them.

References

  • Uygur, Hatice Kübra (2022). Ekinden Ekin Biçenler: Bitkisel Hekimlik ve Kültürü (Mardin’de Bitkisel Hekimlik). Çanakkale: Paradigma Akademi.

Uygur, Hatice Kübra (2022). “Ekinden Ekin Biçenler: Bitkisel Hekimlik ve Kültürü (Mardin’de Bitkisel Hekimlik)”. Çanakkale: Paradigma Akademi. 309 sayfa. ISBN: 978-625-8069-92-1.

Year 2024, Volume: 2 Issue: 1, 76 - 79, 29.06.2024

Abstract

İnsanlık tarihi boyunca çeşitli sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için birçok geleneksel yöntem kullanılmıştır. İnsanoğlunun çeşitli hastalıklara karşı geliştirdikleri tedavi yöntemi olan halk hekimliğinin kökeni binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Bitkilerden ritüellere kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteren halk hekimliği alanında birçok çalışma yapılmıştır. İncelemeye konu olan “Ekinden Ekin Biçenler Bitkisel Hekimlik ve Kültürü (Mardin’de Bitkisel Hekimlik)” adlı eser de bu çalışmalar içerisinde yer alır. Hatice Kübra Uygur tarafından yazılan bu eser Paradigma Akademi tarafından 2022 yılında yayınlanmıştır. Eser giriş hariç dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde bitkisel hekimlik ve uygulamaları hakkında bilgi verilmiş, modern dünyadaki yeri, modern ve geleneksel tıp arasındaki çatışmalar ifade edilmiştir. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp kavramına değinen araştırmacı bu kavramla ilgili pek çok hekim arasındaki görüş farklılıklarından bahseder. Eskiye ait olanı kötülemenin, bâtıl kabul etmenin, yok saymanın konuyu tekdüzeleştireceğini vurgulayarak kadim şifa kültürü ve geleneksel miras verilmeye çalışılmıştır. Bazı bilim adamlarının görüşlerine yer verilmiş ilerleyen bölümlerde de bu uygulamalar Mardin iliyle sınırlandırılarak yapısalcı ve işlevselci bakış açılarıyla verilmiştir. Covid -19 ile birlikte modern tıbbın yetersiz kaldığı zamanlarda geleneksel ve bitkisel olandan yararlanıldığının altını çizen araştırmacı bu süreçte geleneksel uygulamaların, gıda takviyelerinin, organik ürünlerin ön planda olduğunu ve özellikle de aşı karşıtı insanların bunlara yöneldiğini belirtmiştir.

References

  • Uygur, Hatice Kübra (2022). Ekinden Ekin Biçenler: Bitkisel Hekimlik ve Kültürü (Mardin’de Bitkisel Hekimlik). Çanakkale: Paradigma Akademi.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Culture, Representation and Identity
Journal Section Book Reviews
Authors

Sevim Koca 0000-0001-5141-7736

Early Pub Date June 28, 2024
Publication Date June 29, 2024
Submission Date March 26, 2024
Acceptance Date April 2, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Koca, S. (2024). Uygur, Hatice Kübra (2022). “Ekinden Ekin Biçenler: Bitkisel Hekimlik ve Kültürü (Mardin’de Bitkisel Hekimlik)”. Çanakkale: Paradigma Akademi. 309 sayfa. ISBN: 978-625-8069-92-1. UMAY Sanat Ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 76-79.