Araştırma Makalesi

TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Aralık 2018
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Ülke yönetiminde, planlama faaliyetlerinde, taşınmazların vergilendirilmesinde ve mülkiyetin güvence altına alınmasında, harita ve haritaya dayalı ürünler vazgeçilmez altlıklardır. Ülkemizde haritacılık faaliyetlerini yürüten birçok kurum bulunmaktadır. Bu kurumlar bu güne kadar birbirinden bağımsız çalışmalar yapmış olmalarına rağmen, altlık olarak kullandıkları verileri sadece Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden temin etmektedirler. Yapılan çalışmalar kapsamında ülkemizde haritacılık çalışmalarını yürüten kurumların kullandıkları harita altlıkları incelemiş, tüm bu kurumların faaliyetlerinde kadastral altlıkları baz alarak çalışmalarını yürüttükleri görülmüştür. Seçilen uygulama sahasına ait olup fotogrametrik yöntemlerde üretilmiş olan kadastro paftaları sayısallaştırılmış ve ülke koordinat sistemine dönüştürülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda mevcut arazi ile kadastronun altlık olarak kullandığı paftalar arasında uyuşumsuzluk olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, mevcut kadastro paftalarının yetersiz kaldığı, ilgili paftaların güncellenmesi ve yenilenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Yeni üretimi yapılacak kadastral altlıkların pafta standartları açısından, sadece kadastroya altlık olarak kalmayıp diğer kurumlarında ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tek bir sistem mantığında ve 3 boyutlu sayısal kadastro paftaları olarak üretilmesinin gerekliliği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Irak, M., (2010). Türkiye’de Mevcut Harita Altlıkların İyileştirilmesi ve Bilgi Sistemlerine Entegrasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 1-5.
  2. İnam Ş (1999) Türkiye’de Farklı Sistemlerde Üretilmiş Kadastro Paftalarının Kullanılabilirliği Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi (yayımlanmamış), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.
  3. İnam, Ş., (2005). Türkiye’de Farklı Zaman ve Sistemlerde Üretilmiş Kadastro Paftalarının Zemine Uygulanma İncelikleri Üzerine Bir Araştırma I: Eski ve Grafik Kadastro Paftaları, HKM Jeodezi Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi, 2005/92.
  4. Tülü,Ş., (2013). Türkiye’de Üretilmiş Kadastral Altlıkların Bilgi Sistemi İçerikli Çalışmalarda Kullanılabilirliğin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  5. URL1, http://www.istatistikmerkezi.com [Ziyaret Tarihi: 05 Kasım 2018 ].

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

8 Kasım 2018

Kabul Tarihi

19 Kasım 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tülü, Ş., & İnam, Ş. (2018). TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi, 1(1), 12-20. https://izlik.org/JA89ZG38GA
AMA
1.Tülü Ş, İnam Ş. TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi. 2018;1(1):12-20. https://izlik.org/JA89ZG38GA
Chicago
Tülü, Şadi, ve Şaban İnam. 2018. “TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi 1 (1): 12-20. https://izlik.org/JA89ZG38GA.
EndNote
Tülü Ş, İnam Ş (01 Aralık 2018) TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi 1 1 12–20.
IEEE
[1]Ş. Tülü ve Ş. İnam, “TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 12–20, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89ZG38GA
ISNAD
Tülü, Şadi - İnam, Şaban. “TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi 1/1 (01 Aralık 2018): 12-20. https://izlik.org/JA89ZG38GA.
JAMA
1.Tülü Ş, İnam Ş. TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi. 2018;1:12–20.
MLA
Tülü, Şadi, ve Şaban İnam. “TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2018, ss. 12-20, https://izlik.org/JA89ZG38GA.
Vancouver
1.Şadi Tülü, Şaban İnam. TÜRKİYE KADASTROSUNDA FOTOGRAMETRİK YÖNTEMLE ÜRETİLMİŞ PAFTALARIN ZEMİNE UYGULANMA KABİLİYETİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2018;1(1):12-20. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89ZG38GA
Creative Commons Lisansı
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.