Müzeler, son yıllarda mesaj alma ve verme mecrası olarak konumlanan kurumlar olarak öne çıkmakta bu nedenle birçok farklı alanda yenilikleri takip etmektedirler. Bir yandan, sanat eserlerini doğru temsil etme görevlerini desteklerken, diğer yandan eserler aracılığıyla topluma mesajlar verme ve sanatı daha çok kişiye iletme konusunda önemli görevler edinmişlerdir. Bu duruma çağdaş sanat müzeleri açısından bakıldığında ise, çağdaş sanatı doğru anlama ve anlatma ve sanatı kamusal alanda doğru ifade etme gibi konular üzerine yetkin kurumla görürüz. Sanal ve dijital ortamda yer alan müzeler ise bu konuda daha yetkin hale gelmişlerdir ancak, müzelerin sanallaşması, sanat eserlerini doğru temsil etme ve sanat eserinin değerini ortaya çıkarma konusunda büyük tartışmalara yol açmışlardır. Heidegger, Sanat Eserinin Kökeni adlı eserinde sanat eserinin kendi başına ve çevresiyle birlikte değerlendirilen bir anlama sahip olduğunu söyler. Sanat eseri dünyaya aittir ama aynı zamanda, tek başına, kendi anlamıyla da bir dünya yaratır. Bu bağlamda müzelerdeki sanat eserleri de ancak çevresiyle iletişimde olduğu sürece anlam taşır. Sanat eserleri sadece obje değil, kültürel anlam taşıyan objelerdir. Dijital ve sanal müzede de bu anlamın kaybolmaması ve taşınması gerekmektedir. Bu makale, dijital ve sanal müzelerde sanat eserlerinin anlamlarını koruma ve ziyaretçiye doğru şekilde ulaşma konusunu, Heidegger’in Sanat Eserinin Kökeni adlı eseri üzerinden incelemektedir.
Abstract
In recent years museums become more of a medium of receiving and giving messages to the public and they have started to follow the latest developments in each area. On one hand, they have given serious thought on supporting transferring the right knowledge of artworks and on the other hand, they ameliorated their role in giving messages to the public and engaging the public in art. When this situation is taken from contemporary art museums' side, we see institutions that are competent in terms of understanding and transferring art. While virtual and digital museums become more and more competent in engaging audiences in art, we face another debate that raises questions for acknowledging the right meaning of artworks and how virtual museums present the right meaning of contemporary artworks in the best way they can. In The Origin of the Work of Art, Heidegger claims the true meaning of an artwork can only be existed and understood within its environment and each artwork is also a ‘world’ by itself. Within this concept, it is only be said, the artworks can only be existed and understood as long as they have been in a relation to each other.. artwork is not just an object but a cultural value that carries meanings. In virtual museums, artworks need to carry this meaning and cultural value. This article argues how the meanings of artworks are conserved and transferred to the audience in virtual museums, within the concept of Heidegger’s The Origin of the Work of Art.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2019 |
Submission Date | December 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 2 Issue: 2 |
CreativeCommons Attribtion-ShareAlike 4.0 International Licence 146271331027042
Diamond Open Access refers to a scholarly publication model in which journals and platforms do not charge fees to either authors or readers.
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
Archiving Policy:
http://jfhs.scientificwebjournals.com/en/pub/jfhs/lockss-manifest
Archiving is done according to ULAKBİM "DergiPark" publication policy (LOCKSS).