Research Article
BibTex RIS Cite

BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA

Year 2018, Issue: 9, 135 - 149, 21.12.2018

Abstract

Aslen bir tıp doktoru olan ancak bunun yanında sanata da yakın ilgisi olan Feridun Nafiz Uzluk XX. yüzyılın önemli Mevlana araştırmacılarından biridir. Kendi ifadesine göre anne tarafından Mevlevi soyundan gelmektedir. Uzluk’u Mevlevililk alanında çalışmaya iten sebeplerin başında Mevlevilik soyundan gelmesi ve gençlik yıllarını Mevlevi muhitlerinde geçirerek almış olduğu terbiyedir. Uzluk bu alanda yaptığı çalışmaların Mevlevilik alanında çalışan araştırmacılara yol gösterici olduğu asla inkâr edilemez. İyi bir arşivci olan Uzluk eline geçen her dokümanı itina ile saklamış ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Vefatından sonra Selçuk Üniversitesi’ne bağışlanan arşivinin bir bölümü bugün pek çok araştırmacıya yol gösterdiği şüphesiz bir gerçektir. Bu çalışma hem Feridun Nafiz Uzluk’un Selçuklu Araştırmaları Merkezi’ne bağışlanan kütüphanesi hakkında tarihe bir not düşmek, hem de çeşitli alanlarda arşivci ve müellif olarak önemli hizmetler yapmış olan birinin tanıtımına mütevazi bir katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmıştır.

References

  • Feridun Nafiz Uzluk hakkındaki bütün bilgiler yazarın SÜSAM’daki arşivinde bulunan belge ve eserlerine dayanmaktadır. Ayrıca bkz.:
  • Uzluk, Şehabeddin, s. 92; TDEA, VIII. C., s.481
  • Türk Kültürü, Yıl 13, Sayı 146, s. 119-120
  • Uzluk Ailesi Armağanı, (haz. Haşim Karpuz - Ahmet Çaycı - Ahmet Ceylan), Konya, 2017

LIFE DEDICATED TO SCIENCE A STUDY ON FERIDUN NAFIZ UZLUK AND HIS ARCHIVE

Year 2018, Issue: 9, 135 - 149, 21.12.2018

Abstract

Feridun Nafiz Uzluk, who was a medical doctor in fact and interested in art, was one of the most important researchers of Mawlana in the 20th century. As to him, he descended of Maulawi through the maternal line. The main reason why Uzluk studied on Mawlawiyah was that he had descended of Maulawi and the education he had got in his youth in the Mawlawiyah circles. It is irrefutable that Uzluk’s studies in this field guide the researchers who study on Mawlawiyah. Uzluk who was a good archivist, kept all the documents he got and let them to be handed down the next generations. It is undoubted fact that a part of his archive which was donated to Selcuk University after his death, guides lots of researchers currently. This study has been prepared in order both to make an entry in history about Feridun Nafiz Uzluk’s library which was donated to Seljuk Researches Centre, and to make a small contribution for the introduction of someone who did important things as an archivist and author in various fields.

References

  • Feridun Nafiz Uzluk hakkındaki bütün bilgiler yazarın SÜSAM’daki arşivinde bulunan belge ve eserlerine dayanmaktadır. Ayrıca bkz.:
  • Uzluk, Şehabeddin, s. 92; TDEA, VIII. C., s.481
  • Türk Kültürü, Yıl 13, Sayı 146, s. 119-120
  • Uzluk Ailesi Armağanı, (haz. Haşim Karpuz - Ahmet Çaycı - Ahmet Ceylan), Konya, 2017
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sinan Taşdelen This is me

Publication Date December 21, 2018
Published in Issue Year 2018 Issue: 9

Cite

APA Taşdelen, S. (2018). BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi(9), 135-149.
AMA Taşdelen S. BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA. usad. December 2018;(9):135-149.
Chicago Taşdelen, Sinan. “BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, no. 9 (December 2018): 135-49.
EndNote Taşdelen S (December 1, 2018) BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 9 135–149.
IEEE S. Taşdelen, “BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA”, usad, no. 9, pp. 135–149, December 2018.
ISNAD Taşdelen, Sinan. “BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 9 (December 2018), 135-149.
JAMA Taşdelen S. BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA. usad. 2018;:135–149.
MLA Taşdelen, Sinan. “BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, no. 9, 2018, pp. 135-49.
Vancouver Taşdelen S. BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR FERİDUN NAFİZ UZLUK* VE ARŞİVİ HAKKINDA BİR ARAŞTIRMA. usad. 2018(9):135-49.

Selçuk University Journal of Seljuk Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).