Ekran Okuryazarlığının Gelişimi ve Geleceğine Yönelik Tahminler
Abstract
Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan ekranlar okuma yazma ortamı açısından da değişikliğe sebep olmuştur. Küçük yaşlardan itibaren alışılan kâğıt üzerinden okuma ve kağıta yazma, yerini ekrandan okuma yazmaya bırakmıştır. Bu çalışma ile, hızla gelişen ve değişen teknoloji içerisinde ortaya çıkan ve gelecekte de büyük bir gelişimle varlığını sürdürecek olan ekran okuryazarlığının gelişim sürecini açıklamak ve geleceğine ilişkin tahminler sunmak amaçlanmaktadır. Çalışmada, literatür tarayarak toplanan veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Veriler, bilişim teknolojisi şirketlerinin gelecekte bilgisayar, cep telefonu, reklam panosu ve saat ekranının nasıl gelişeceği ve hayatımızı nasıl kolaylaştıracağı ile ilgili videolar izlenerek elde edilmiştir. Videolara internetten erişim sağlanmıştır. Araştırmacılar tarafından bu belgelerden çıkarımlar yapılmıştır. Ayrıca araştırmacılar ekran okuryazarlığının geleceğine yönelik kendi tahminlerini de belirtmişlerdir. Elde edilen bulgulara göre, lider bilişim teknolojisi firmalarının hepsi, gelecekte ekranların yaşamın her noktasında olacağını açıklamaya çalışmaktadırlar. Bu da genelde bireylerin özelde ise öğretmen ve öğrencilerin ekran okuryazarlığı becerilerinin gelişmek zorunda olduğunun en büyük göstergesidir. Bu sebeple öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ekran okuryazarlığını geliştirerek yollarına devam etmelidirler. Gelecek bilgi teknolojilerine ayak uyduramayan eğitimcilerin başarılı olmaları imkânsızlaşacaktır.
Keywords
References
- Aydoğan, D. (2014). Romanda Dijitalleşme: E-kitap. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 4 (4), 16-32.
- Bozkurt, A. ve Bozkaya, M., (2013). Etkileşimli E-kitap: Dünü, Bugünü, Yarını. Akademik Bilişim, Antalya: Akdeniz Üniversitesi. 1-11.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: PegemA Akademi.
- Çetin, Ö., Çakıroğlu, M., Bayılmış C. ve Ekiz H. (2004). Teknolojik Gelişme İçin Eğitimin Önemi Ve İnternet Destekli Öğretimin Eğitimdeki Yeri. The Turkish Online Journal Of Educational Technology – TOJET, 3 (3), 144-147.
- Day, R. (2001). Reading The Future. Popular Mehanics, 178 (4), 82-85.
- Dillon, A. (1992). Reading From Paper Versus Screens: A Critical Review Of The Empirical Literature. Ergonomics, 35 (10), 1297-1326.
- Ertem, İ. S. ve Özen, M. (2014). Metinleri Ekrandan Okumanın Anlam Kurma Üzerine Etkisi. The Journal Of Academic Social Science Studies International Journal Of Social Science Doinumber:http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2161, 24, 319-350.
- Grace, K. E. (2011). Comparing The İpad To Paper: Increasing Reading Comprehension in Digital Age. Un¬published Master’s Thesis, Graduate College of Bow¬ling Green State University, USA.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
September 29, 2015
Submission Date
July 30, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 8 Number: 4
Cited By
Türkçe öğretmeni adaylarının internet tabanlı okuma motivasyonu ve etkileşim ile mobil öğrenme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.996583