BibTex RIS Cite

Children And Education Thema In Ömer Seyfettin’s Stories

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 164 - 175, 02.06.2011

Abstract

Story is a genre that children came across at an early age and get a maximum benefit. For this reason, stories are main course meterials in Turkish lessons. Being one of the most well-known writers of this genre, Ömer Seyfettin wrote stories that give children the habit of reading pleasure. His stories are admitted in terms of theme and language-style by the readers of all ages. In this study, the works of Ömer Seyfettin are examined in terms of children and educational themes in order to determine educational elements. This research is a qualitative study used textuary technique based on literature survey. The stories which themes are child and education, of all of his stories, are included in the sample of search. According to this research, school descriptions are encountered and information about education-training atmosphere of this period are found in his stories. It is concluded that this works included educational and experiencal elements richly, most of his stories are accepted as subsidiary sources to the teachers for materials of teaching and children get positive habits and attitudes by using to take advantage of Ömer Seyfettin’s stories.

Ömer Seyfettin’in Hikâyelerinde Çocuk ve Eğitim Teması

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 164 - 175, 02.06.2011

Abstract

Edebî türler içinde çocukların en erken yaşta karşılaştıkları ve en fazla yararlanabilecekleri türlerden biri hikâyedir. Bu nedenle hikâyeler Türkçe derslerinde kullanılan ders materyallerinin başında gelmektedir. Ömer Seyfettin bu türün en tanınmış yazarlarından biri olup, Ömer Seyfettin’in yazdığı hikâyeler çocuklara okuma zevk ve alışkanlığı kazandıracak en uygun eserler arasında yer almaktadır. Onun öyküleri, gerek konu / tema gerekse dil ve üslûp özellikleri bakımından her yaştan okuyucunun beğenisini kazanmıştır. Bu çalışmada Ömer Seyfettin’in eserleri eğitici unsurların tespiti amacıyla çocuk ve eğitim temaları açısından incelenmiştir. Araştırma literatür taramasına dayalı metin inceleme tekniğinin kullanıldığı nitel bir çalışmadır. Yazarın yayımlanmış tüm hikâyelerinden çocuk ve eğitim teması içerenler çalışma örneklemine dâhil edilmişlerdir. Yapılan çalışma sonucunda Ömer Seyfettin’in hikâyelerinde okul tasvirlerine sık sık rastlandığı; okul tasvirlerinde dönemin eğitim-öğretim ortamlarıyla ilgili bilgilerin bulunduğu; bu eserlerin çocukların eğitimine katkı sağlayacak dersler ve eğitici unsurlar bakımından zengin olduğu; öykülerinin büyük bir çoğunluğunun, öğretim materyali olarak öğretmenlere yardımcı olacak nitelikte olduğu görülmüş olup, çocuklara olumlu alışkanlık ve tutumlar kazandırmada, bu hikâyelerinden yararlanmanın faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hulusi Geçgel This is me

Ersin Sarıçan This is me

Publication Date June 2, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Geçgel, H., & Sarıçan, E. (2011). Ömer Seyfettin’in Hikâyelerinde Çocuk ve Eğitim Teması. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 164-175. https://doi.org/10.12780/UUSBD97

Address: Uşak University Graduate Education Institute
Telephone: 0276 221 21 60 Fax: 0276 221 21 61
E-mail: sosyaldergi@usak.edu.tr