BibTex RIS Cite

An Example of Preference of Type Rather Than Genre In Arrangement of Divan: Divan of Ilâhizâde Mehmed Emîn Vâsık

Year 2011, Volume: 4 Issue: 1, 123 - 131, 01.06.2011

Abstract

The Ottoman poetry was started to copy Arabic and Persian literature, however then it adopted national identity. The ottoman poetry was in novelty seeking after that period and tried to ease the rules of classic type and shapes at the same time and to go beyond these rules. These kind of pursuits which are innovation in its own period brings various problems for researcher of Ottoman literature of today. The one related to divan publishing relates to according to which nature the poetry in this kind of works are issued. The poetries are ranked according to the types of verse at classic divan arrangement, it is seen that the content is at forefront in some examples. There is uncertainty about the matter that how the researcher has to exhibit attitude at the time of publishing divan. In this letter, the Ottoman poetry arrangement experienced in publishing Vasık’s Divan.

Divan Tertibinde Türün Şekle Tercihine Bir Örnek: İlâhizâde Mehmed Emîn Vâsık Divanı

Year 2011, Volume: 4 Issue: 1, 123 - 131, 01.06.2011

Abstract

Divan şiiri geleneği Arap ve Fars edebiyatlarını taklit ederek başlamış ancak daha sonra millî bir kimliğe bürünmüştür. Bu süreçten sonra yenilik arayışı içine giren divan şairi bu arayışlarını sadece üslupta göstermemiş aynı zamanda klasik tür ve şekillerin kurallarını gevşetmeyi ve bu kuralların dışına çıkmayı da denemiştir. Kendi devri içinde yenilik olan bu tarz arayışlar bugünün divan edebiyatı araştırıcısı için çeşitli problemleri beraberinde getirmektedir. Bu problemlerden divan neşriyle ilgili olanı, bu tür eserlerdeki şiirlerin neye göre düzenlendiğiyle ilgilidir. Klasik divan tertibinde şiirler nazım şekillerine göre sıralanırken kimi örneklerde içeriğin ön plana çıktığı görülür. Bu tür divanların neşri sırasında araştırmacının nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Bu yazıda Vâsık Divanı’nın neşri sırasında yaşanan benzer sıkıntılar çerçevesinde divan tertibi konusu ele alınacaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İncinur Atik Gürbüz This is me

Publication Date June 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Gürbüz, İ. A. (2011). Divan Tertibinde Türün Şekle Tercihine Bir Örnek: İlâhizâde Mehmed Emîn Vâsık Divanı. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 123-131. https://doi.org/10.12780/UUSBD85

Address: Uşak University Graduate Education Institute
Telephone: 0276 221 21 60 Fax: 0276 221 21 61
E-mail: sosyaldergi@usak.edu.tr