BibTex RIS Cite

-

Year 2008, Volume: 1 Issue: 2, 237 - 246, 02.06.2008

Abstract

We should take into consideration on practising exercises made by comparison in child literature. The effects of comparisons which is carried out through scientific methods should be observed not only over child readers but also teachers and parents. It can be seen many shared points in comparison with Gümüş Kanat and Tobia ve Melek in that understanding frame. The aim of comparison is that a text is ? Öğr. Grv. Uşak Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmenliği Bölümü Ali PULAT 238 not superior than another one. In child literature, the goal of comparison is well understanding of text. Therefore, a reader will comprehend different approaches very well. Kemal, the hero of Gümüş Kanat, is only a child treating as an adult. He is illustrated to be a perfect character who doesn’t fail. Also, he doesn’t know what naughtiness is. Furthermore, he takes away his positive sides from the love that his family shows him and the beliefs that he devotes closely. He gets prizes of his good and honest behaviours. Martina, in Tobia ve Melek, is a competent girl bringing our view into impressive examples that nobody have seen, felt and idealized. Martina’s experiences bring attention for both children and adults. In that work, the variety and richness of children inner world is able to denoted to readers. Both works include two auxilary elements helping heros to escape with a path that is made by their own cultures. Gümüş Kanat ve Melek. While Gümüş Kanat shows itself as a response of goodwill steps, Melek appears to hero in a moment of troublesome. As an each example product of two distinct approaches, both works deal death, unusuals and societal need of love with many common and similar sides. Before making comparison and practising examples, these should be tested over children and children’s thoughts is to be asked. For that reason, teachers and students are responsible for these tasks.

GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI

Year 2008, Volume: 1 Issue: 2, 237 - 246, 02.06.2008

Abstract

Çocuk edebiyatında karşılaştırma ile yapılacak uygulama çalışmaları üzerinde daha dikkatli ve özenli durulmalıdır. Bilimsel metotlarla yapılan karşılaştırmalar çocuk okuyucular üzerinde öğretmenler ve veliler tarafından da gözlemlenmelidir. Bu anlayış çerçevesinde Gümüş Kanat ile Tobia ve Melek karşılaştırıldığında birçok ortak yönlerinin olduğu görülmüştür. Karşılaştırmadan maksat birini ötekinden daha üstün göstermek değildir. Çocuk edebiyatında karşılaştırmanın amacı metnin daha iyi anlaşılmasıdır. Aynı zamanda okuyucu farklı anlayışları karşılaştırma çalışmaları sayesinde daha iyi kavrayacaktır. Gümüş Kanat’ın kahramanı Kemal, yetişkin birey gibi hareket eden bir çocuktur. Mükemmel bir çocuk tipi çizilmiştir, hiç hata yapmaz. Hatta yaramazlık nedir bilmez. Olumlu yönlerini ailesinde gördüğü sevgiden ve inançlarına olan samimi bağlılığından alır. Doğru ve güzel davranışlarının mükâfatını da görür. Tobia ve Melek’te Martina, birçok yetişkinin göremediklerini, hissedemediklerini ve düşünemediklerini çarpıcı örneklerle önümüze koyabilen çok kabiliyetli bir kızdır. Martina’nın yaşadıkları ile sadece çocuklar değil aynı zamanda yetişkinler de uyarılmış olur. Eserde çocukların iç dünyalarının farklılığı ve zenginliği gösterilmeye çalışılır. İki eserde de kahramanların çıkış yolu aradıkları yerlerde kendi kültürlerine uygun bir anlayışla iki yardımcı unsur ortaya çıkar. Gümüş Kanat ve Melek. Gümüş Kanat iyi niyetli adımların karşılığı olarak ortaya çıkarken, Melek ise kahramanın sıkıntılı anında görünüverir. İki farklı anlayışın örnek bir ürünü olan iki eserde ölüm, olağanüstülükler ve toplumun sevgiye olan ihtiyacı, birçok ortak ve benzer yönleriyle ele alınmıştır. Karşılaştırma çalışmalarının ve örnek uygulamaların çocuklar üzerindeki etkileri gözlenmeden ve bu konuda çocukların görüşleri alınmadan yapılan karşılaştırmalar eksik olur. Burada öğretmenlere ve öğrencilere önemli görevler düşmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ali Pulat This is me

Publication Date June 2, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Pulat, A. (2008). GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 237-246. https://doi.org/10.12780/UUSBD18

Address: Uşak University Graduate Education Institute
Telephone: 0276 221 21 60 Fax: 0276 221 21 61
E-mail: sosyaldergi@usak.edu.tr