BibTex RIS Cite

Investigation of Optimal Stoneware Bodies in terms of Physical Properties

Year 2015, Volume: 8 Issue: 3, 21 - 30, 29.06.2015

Abstract

Stoneware bodies have no standart body formulations, however consist of naturally occuring clay, kaolin and feldspatic minerals. The most important factors which affect the physical properties of ceramic products were the chemical composition and firing temperature. In this study, the effects of quartz, kaolin and nepheline syenite level on the physical properties of the stoneware bodies fired at 1200 ºC were investigated. 

In order to determine such effects of starting of raw meterials on the pysical properties of stoneware bodies, experimental studies were performed in three grups. In grup one the effect of quartz was investigated. In grup two the effect of kaolin was studied. In the third grup, the investigation centered on the effect of nepheline syenite; the amount of quartz was reduced and nepheline syenite was increased while amounts of kaolin and clay were kept constant. The results of these investigation led to the optimal body formulation of stoneware.

References

  • Champell, J. (1991). The Potter’s Complete Book of Clay and Glazes, New York.
  • Dimanch, F. Rassel, A. Tarte, P. and Thorez, J. (1994). The Kaolins Mineralogy, Deposites Uses, Min. Engng. Vol.6,(4).
  • Hlavac, J. (1983). The technology of Glass and Ceramics, New York.
  • Kökden, M. ve Özgen, S. (1994). Porselen Reçetesi Geliştirme Çalışmaları, II. Uluslararası Seramik Kongresi Bildiriler Kitabı, Cilt 1. Türk Seramik Der. Yay. No.10.
  • Ryan,W. and Radford, C. (1987). Whitewares Production Testing and Quality Control, UK.

Fiziksel Özellikler Açısından İdeal Stoneware Bünyelerin Araştırılması

Year 2015, Volume: 8 Issue: 3, 21 - 30, 29.06.2015

Abstract

Stoneware bünyeler standart bir formüle sahip olmamalarına rağmen, doğal kil, kaolen ve feldispatik minerallerden hareketle üretilirler. oluşurlar. Seramik ürünlerin fiziksel özelliklerini etkileyen en önemli faktörler; ilgili hammaddelerin tane boyutu, reçete bileşimi ve pişme sıcaklığıdır. Bu çalışmada, stoneware bünyelerin fiziksel özelliklerine kuvars, kaolen ve nefelin syenitin miktarlarının 1200 ºC’de yapılan pişirme sonucu etkileri araştırılmıştır.

Stoneware bünyelerin fiziksel özelliklerine hammadde miktarının etkisini belirlemek amacıyla, deneysel çalışmalar üç grupta yürütülmüştür; Birinci grupta, kuvars miktarının ve ikinci grup çalışmalarda kaolin miktarının etkileri incelenmiştir. Üçüncü grupta kaolen ve kil miktarı sabit tutularak,  kuvars miktarı azaltılmış, nefelin syenit miktarı artırılmıştır. Sonular değerlendirilerek uygun nitelikte stoneware bünyeler geliştirilmiştir.

References

  • Champell, J. (1991). The Potter’s Complete Book of Clay and Glazes, New York.
  • Dimanch, F. Rassel, A. Tarte, P. and Thorez, J. (1994). The Kaolins Mineralogy, Deposites Uses, Min. Engng. Vol.6,(4).
  • Hlavac, J. (1983). The technology of Glass and Ceramics, New York.
  • Kökden, M. ve Özgen, S. (1994). Porselen Reçetesi Geliştirme Çalışmaları, II. Uluslararası Seramik Kongresi Bildiriler Kitabı, Cilt 1. Türk Seramik Der. Yay. No.10.
  • Ryan,W. and Radford, C. (1987). Whitewares Production Testing and Quality Control, UK.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ensar Taçyıldız

Publication Date June 29, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Taçyıldız, E. (2015). Fiziksel Özellikler Açısından İdeal Stoneware Bünyelerin Araştırılması. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(3), 21-30. https://doi.org/10.12780/uusbd.02823

Adres: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Telefon: 0276 221 21 60 Faks :0276 221 21 61
E-posta: sosyaldergi@usak.edu.tr