Academics and students are expected to work cooperatively in accordance with the goals of graduate education. Problems occurring in the routines of institutions at university with respect to increasing demands for graduate education affect students, academics and institutional affairs. This study aims at determining the problems faced related to enrollment, attendance in graduate education and applications for Amnesty Law. The study was designed as a case-study from qualitative research methods and interview technique was used for data collection. As a result of the interviews with the secretaries of four institutions at Çanakkale Onsekiz Mart University, technical problems related to the electronic information system used by the institutions and problems caused by students and supervisors during the admission and enrollment process were mostly mentioned. In addition, as the Amnesty Law in higher education was found as a positive regulation for students, it seems that extra-legal regulations are required frequently. According to the research results, providing a better coordination among the institutions and the related units at university, efficient informing and briefing about student information system, and a review of the institutional regulations regarding the Amnesty Law can be suggested.
Graduate Education Enrollment Problems Attendance Problems Amnesty LawGraduate Education; Enrollment Problems; Attendance Problems; Amnesty Law
Lisansüstü öğretimin hedeflerine ulaşmasında öğretim üyesi ve öğrencilerin uyumlu bir şekilde çalışması beklenir. Lisansüstü eğitime artan talepler doğrultusunda enstitülerin altyapılarında ve işleyişlerinde ortaya çıkan sorunlar hem öğrencileri ve öğretim elemanlarını hem de enstitülerin işleyişini etkilemektedir. Bu araştırma ile lisansüstü eğitimde kayıtlarla ilgili yaşanan sorunların, lisansüstü eğitime devam konusunda ve Af Kanunu uygulamasında yaşanan sıkıntıların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden örnek-olay çalışmasıdır ve veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri enstitü sekreterleri ile yapılan görüşmeler sonucunda sistemle ilgili teknik sorunlar, başvuru ve kayıt sürecinde öğrencilerden, danışmanlardan kaynaklanan sorunlar daha çok dile getirilmiştir. Af Kanunu genel olarak sonuçları itibariyle olumlu bulunmakla birlikte, süreçte yaşanan aksaklıkların giderilmesi için zaman zaman yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Araştırmanın sonuçlarından hareketle, lisansüstü eğitimin daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesiiçin enstitüler ile ilgili birimler arasında daha etkili bir koordinasyon sağlanması, öğrenci bilgi sistemi ile ilgili olarak gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve af yönetmeliğinin gözden geçirilmesi önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 11, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 9 Issue: 1 |
Address: Uşak University Graduate Education Institute
Telephone: 0276 221 21 60 Fax: 0276 221 21 61
E-mail: sosyaldergi@usak.edu.tr