Research Article
BibTex RIS Cite

SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ

Year 2018, Volume: 4 Issue: 1, 54 - 73, 26.04.2018

Abstract

Günümüz
rekabet koşulları, sağlık işletmelerinin de güçlü bir finansal ve insan kaynağı
yönetimine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Ortaya çıkışı ve gelişimi endüstri
alanında olan yalın yönetim, bugün artık birçok sağlık işletmesinde
sürdürülebilirliğin anahtarı olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, özel
bir hastanenin yoğun sirkülasyona sahip olan, on yataklı koroner yoğun bakım
servisini yalın yönetim anlayışı doğrultusunda değerlendirmektir. İlk olarak
yoğun bakıma ait değer akış haritası, gözlem ve ilgili personelle yapılan
görüşmeler doğrultusunda ortaya çıkarılmış ve bu değer akış sürecinde meydana
gelen israflar tespit edilmiştir. Temelde yoğun bakıma iki türlü hasta geliş
sürecinin varlığı göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki sevk ile gelen hastalar
iken, bir diğer grup polikliniklerden gelen hastalardır. Sevk ile gelen
hastaların değer akışı incelendiği zaman, özellikle ilgili ambulansın
belirlenmesi sürecinde entegrasyonun olmayışının uzun bekleme sürelerine yol
açtığı görülmüştür. Poliklinikten gelen hastaların, kan alma için ayrı bir
merkeze gitmeleri gereği, gereksiz efor ve zaman noktasında israfa yol
açmaktadır. Yoğun bakım sürecinin genel işleyişinde, stokların birtakım
aksaklıklar yarattığı, yoğun bakım personeli, ecza deposu ve nakliyat süreçlerinde
israfa yol açan, beklemeler ve karmaşıklıkların olduğu görülmüştür. Çalışma
sonucunda hastanenin, personelini daha akılcı kullanması, stok kontrolü için
Kanban metodunu uygulamaya başlaması, karışıklıkların giderilmesi ve düzenin
sağlanması adına Kaizen grupları oluşturarak 5S yöntemini uygulaması ve hasta
akış sürecini değerlendirerek, özellikle kan alımı ve malzeme nakliyesi
sürecinde meydana gelen gereksiz efor ve zamanı ortadan kaldırabileceği
görülmektedir.

References

  • Bohmer, R.M., Ferlins, E.M. (2006) Virginia Mason Medical Center. Boston: Harvard Business School.
  • Chiarini, A. (2012). Lean Organization: from The Tools of The Toyota Production System to Lean Office. Springer-Verlag Mailand Deran, A., Beller, B. (2014)
  • Hastanelerde Yalın Yönetimin Bir Aracı Olarak Değer Akış Maliyetleme ve Kamu Hastanesinde Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32,161-174.
  • Efe, Ö.F., Engin, O. (2012) Yalın Hizmet-Değer Akış Haritalama ve Bir Acil Serviste Uygulama. Verimlilik Dergisi, 4, 79-107.
  • Gellad, Z.F., Day, T.E. (2016) What is Value Stream Mapping, and How Can It Help My Practice?. The American Journal of Gastroenterology, 111, 447-448.
  • Graban, M. (2011). Yalın Hastane: Kalite, Hasta Güvenliği ve Çalışan Memnuniyetini Arttırmak. İstanbul: Optimist Yayınları
  • Grout, J.R., Toussaint, J.S. (2010). Mistake Proofing Healthcare: Why Stopping Processes May Be a Good Start. Kelly School of Business, 53:149-156
  • Jackson, T. (1996). “Implementing a Lean Management System. Productivity Press Kootanaee, A.J.,Babu, K.N., Talari, H.F.(2013). Just in Time Manufacturing System. From Introduction to Implement, International Journal of Economics, 1(2): 7-25
  • Lai, K., Cheng, E. (2009). Just in Time Lojistics. Gower Publishing Ltd. Liker, J.(2004). Toyota Way: 14 Management Principles from The World Greatest Manufacturer. New York: McGraw-Hill
  • Lillrank, P., Peltokorpi, A. (2006). Time- Based Management of Patient Process. Journal of Health Organization and Management, 20(6), 512-524 Manos, A., Sattler, M., Alukal, G. (2006). Make Healthcare Lean. Quality Progress, 39(7), 24-30.
  • Ramaswamy, R., Rothschild, C., Alabi, F., Wachira, E., Muigai, F., Pearson, N. (2017) Using Value Stream Mapping to Improve Quality of Care in Low-Resource Facility Settings. International Journal for Quality in Healthcare, 29(7), 959-963.
  • Rüttiman, B.G., Stöckli, M.T. (2016). Going Beyond Triviality: The Toyota Production System-Lean Manufacturing beyond Muda and Kaizen. Journal of Service Science and Management, 9:149-149
  • Simon, R.W., Canacari, E.G. (2012). A Practical Guide to Applying Lean Tools and Management Principles to Health Care Improvement Projects. Aorn Journal, 95(1), 85-103.
  • Stofisch, V.L.(2011). Lean Management in Hospitals: Principles and Key Factos for Successful Implementation. Bachelor+Master Publishing World Health Organization. (2017) 10 Facts on Patient Safety.18.11.2017 tarihinde http://www.who.int/features/factfiles/patient_safety/en/ adresinden alınmıştır
  • Yıldız, S., Yalman, F. (2015) Sağlık İşletmelerinde Yalın Uygulamalar Üzerine Genel Bir Literatür Taraması. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 1(1), 5-20.

LEAN MANAGEMENT IN HEALTHCARE SERVICES: AN EVALUATION OF A PRIVATE HOSPITAL CORONARY INTENSIVE CARE

Year 2018, Volume: 4 Issue: 1, 54 - 73, 26.04.2018

Abstract

The competition of today’s
world requires that healthcare institutions need to empower financial and human
resources management. Lean management which invented and improved by the
industry is accepted as a key to allocate a sustainable services in healthcare
as well. This study aims to evaluate a 
heavy circulation coronary intensive care unit in terms of lean
management principles. Firstly, the value stream mapping of the process is
created by observing the steps in the process and interviewing with the related
personell. There are basically two types of patient processes in coronary
intensive care unit. The first is referral patients while the second is
patients who come from policlinics. The waiting times due to determining
suitable ambulance were observed intensively when the referral patient process
was examined. Patients who come from policlinics need to apply to blood
collection center outside from the unit. This causes more waiting times and
unnecessary walking. Some kind of wastes related to inventory such as waiting
for the material, transporting and untidiness were detected as well. In
conclusion, the hospital can prevent wastes in inventory, transporting, waiting
and unnecessery efforts by managing the human resources more rational, using
Kanban and 5S method in inventory and forming Kaizen groups for specific events
in the processes.

References

  • Bohmer, R.M., Ferlins, E.M. (2006) Virginia Mason Medical Center. Boston: Harvard Business School.
  • Chiarini, A. (2012). Lean Organization: from The Tools of The Toyota Production System to Lean Office. Springer-Verlag Mailand Deran, A., Beller, B. (2014)
  • Hastanelerde Yalın Yönetimin Bir Aracı Olarak Değer Akış Maliyetleme ve Kamu Hastanesinde Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 32,161-174.
  • Efe, Ö.F., Engin, O. (2012) Yalın Hizmet-Değer Akış Haritalama ve Bir Acil Serviste Uygulama. Verimlilik Dergisi, 4, 79-107.
  • Gellad, Z.F., Day, T.E. (2016) What is Value Stream Mapping, and How Can It Help My Practice?. The American Journal of Gastroenterology, 111, 447-448.
  • Graban, M. (2011). Yalın Hastane: Kalite, Hasta Güvenliği ve Çalışan Memnuniyetini Arttırmak. İstanbul: Optimist Yayınları
  • Grout, J.R., Toussaint, J.S. (2010). Mistake Proofing Healthcare: Why Stopping Processes May Be a Good Start. Kelly School of Business, 53:149-156
  • Jackson, T. (1996). “Implementing a Lean Management System. Productivity Press Kootanaee, A.J.,Babu, K.N., Talari, H.F.(2013). Just in Time Manufacturing System. From Introduction to Implement, International Journal of Economics, 1(2): 7-25
  • Lai, K., Cheng, E. (2009). Just in Time Lojistics. Gower Publishing Ltd. Liker, J.(2004). Toyota Way: 14 Management Principles from The World Greatest Manufacturer. New York: McGraw-Hill
  • Lillrank, P., Peltokorpi, A. (2006). Time- Based Management of Patient Process. Journal of Health Organization and Management, 20(6), 512-524 Manos, A., Sattler, M., Alukal, G. (2006). Make Healthcare Lean. Quality Progress, 39(7), 24-30.
  • Ramaswamy, R., Rothschild, C., Alabi, F., Wachira, E., Muigai, F., Pearson, N. (2017) Using Value Stream Mapping to Improve Quality of Care in Low-Resource Facility Settings. International Journal for Quality in Healthcare, 29(7), 959-963.
  • Rüttiman, B.G., Stöckli, M.T. (2016). Going Beyond Triviality: The Toyota Production System-Lean Manufacturing beyond Muda and Kaizen. Journal of Service Science and Management, 9:149-149
  • Simon, R.W., Canacari, E.G. (2012). A Practical Guide to Applying Lean Tools and Management Principles to Health Care Improvement Projects. Aorn Journal, 95(1), 85-103.
  • Stofisch, V.L.(2011). Lean Management in Hospitals: Principles and Key Factos for Successful Implementation. Bachelor+Master Publishing World Health Organization. (2017) 10 Facts on Patient Safety.18.11.2017 tarihinde http://www.who.int/features/factfiles/patient_safety/en/ adresinden alınmıştır
  • Yıldız, S., Yalman, F. (2015) Sağlık İşletmelerinde Yalın Uygulamalar Üzerine Genel Bir Literatür Taraması. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 1(1), 5-20.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Doğancan Çavmak Çavmak This is me

Publication Date April 26, 2018
Acceptance Date April 10, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Çavmak, D. Ç. (2018). SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 4(1), 54-73.
AMA Çavmak DÇ. SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ. USAYSAD. April 2018;4(1):54-73.
Chicago Çavmak, Doğancan Çavmak. “SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi 4, no. 1 (April 2018): 54-73.
EndNote Çavmak DÇ (April 1, 2018) SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 4 1 54–73.
IEEE D. Ç. Çavmak, “SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ”, USAYSAD, vol. 4, no. 1, pp. 54–73, 2018.
ISNAD Çavmak, Doğancan Çavmak. “SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 4/1 (April 2018), 54-73.
JAMA Çavmak DÇ. SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ. USAYSAD. 2018;4:54–73.
MLA Çavmak, Doğancan Çavmak. “SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, vol. 4, no. 1, 2018, pp. 54-73.
Vancouver Çavmak DÇ. SAĞLIK HİZMETLERİNDE YALIN YÖNETİM: BİR ÖZEL HASTANE KORONER YOĞUN BAKIMI DEĞERLENDİRMESİ. USAYSAD. 2018;4(1):54-73.