Derleme

Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği

Cilt: 5 Sayı: 1 30 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği

Öz

Tüm dünyada geniş kitlelerin takip ettiği spor organizasyonlarındaki artış, teknolojinin iletişim bakımından gelişimi ve spor sektörüne ilginin artması kurumları, hedef kitlesine ulaşma biçimlerinde farklı yollar denemeye sevk etmektedir. Tüketicinin ilgisini çekmek için farklı yöntemler kullanılarak yapılan stratejilerden biri olan gerilla pazarlama, sporun toplumun tüm kesimlerine etkili bir şekilde ulaşabilme özelliğini kullanarak hedef kitleyi etkilemekte birçok avantaj sağlamaktadır. Geleneksel pazarlamadan farklı olarak şaşırtıcı, yenilikçi, dinamik, hayal gücü yüksek ve taklit edilmesi kolay olmayan mesajları sayesinde tüketicilerin bilinçaltını etkilemekte ve istenilen mesajı kalıcı bir şekilde vermektedir. Spor pazarlamasına ilginin artması ve diğer sektörler tarafından spor aracılığıyla yürütülen pazarlama faaliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda bu çalışmada, genel olarak pazarlama, gerilla pazarlama ve spor endüstrisinde gerilla pazarlama kavramlarının incelenip ülkemizde kâr amacı gütmeyen gençlik ve spor faaliyetlerinde gerilla pazarlama kullanılarak hedef kitleye ulaşmak ve sunulan hizmetlerin bilinirliğini artırmak amaçlanmaktadır. Bu amaçlara ulaşılabilmesi için kâr amacı gütmeyen gençlik ve spor faaliyetlerinin etkin bir şekilde topluma duyurulabilmesi çalışmada belirtilen gerilla pazarlama örneklerinden yola çıkılarak bu uygulamaların etkili ve verimli bir şekilde kullanılabileceği yapılan araştırma sonucunda değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktaş, S. ve Özdil, G. (2016). Ankara barosu spor hukuku kurulu Av. Hasan Aydın Tansu armağanı. Ankara: Ankara Barosu.
  2. Alena, K. (2012). Guerilla marketing: New concept in practice sport master case. Thesis (Bachelor), Mikkeli University of Applied Sciences, Mikkeli.
  3. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. (2017). Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171227-12.htm.
  4. Arslan, S. (2009). Turizm sektöründe alternatif bir pazarlama stratejisi olarak gerilla pazarlamanın kullanılması: Konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  5. Belediye Kanunu. (2005). Belediyenin görev ve sorumlulukları. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5393.pdf.
  6. Bigat, E. Ç. (2012). Guerrilla advertisement and marketing. Procedia– Social and Behavioral Sciences Journal, 51, 1022-1029.
  7. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programları. (2020). UNDP Türkiye sürdürülebilir kalkınma amaçları. https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals/goal-11-sustainable-cities-and-communities.html.
  8. Bozbay, Z. (2015). Pazarlama stratejileri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, İşletme Lisans Programı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

4 Şubat 2021

Kabul Tarihi

9 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
(zcimen@gmail.com), Z., Özbey, Ö., & Doğan, D. (2021). Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 13-25. https://doi.org/10.30769/usbd.874388
AMA
1.(zcimen@gmail.com) Z, Özbey Ö, Doğan D. Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği. usbd. 2021;5(1):13-25. doi:10.30769/usbd.874388
Chicago
(zcimen@gmail.com), Zafer, Ömer Özbey, ve Doğukan Doğan. 2021. “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği”. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi 5 (1): 13-25. https://doi.org/10.30769/usbd.874388.
EndNote
(zcimen@gmail.com) Z, Özbey Ö, Doğan D (01 Haziran 2021) Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi 5 1 13–25.
IEEE
[1]Z. (zcimen@gmail.com), Ö. Özbey, ve D. Doğan, “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği”, usbd, c. 5, sy 1, ss. 13–25, Haz. 2021, doi: 10.30769/usbd.874388.
ISNAD
(zcimen@gmail.com), Zafer - Özbey, Ömer - Doğan, Doğukan. “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği”. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi 5/1 (01 Haziran 2021): 13-25. https://doi.org/10.30769/usbd.874388.
JAMA
1.(zcimen@gmail.com) Z, Özbey Ö, Doğan D. Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği. usbd. 2021;5:13–25.
MLA
(zcimen@gmail.com), Zafer, vd. “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği”. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2021, ss. 13-25, doi:10.30769/usbd.874388.
Vancouver
1.Zafer (zcimen@gmail.com), Ömer Özbey, Doğukan Doğan. Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlarda Bir Pazarlama Aracı Olarak Gerilla Pazarlama: Gençlik ve Spor Faaliyetleri Örneği. usbd. 01 Haziran 2021;5(1):13-25. doi:10.30769/usbd.874388

Cited By