Bu çalışmanın amacı
düzenli olarak spor yapan bireylerin beslenme bilgi düzeylerini belirlemektir.
Aydın ilinde özel spor salonunda düzenli olarak fitness ve vücut geliştirme
sporu yapan 115 gönüllü çalışmaya katılmıştır. Araştırma verilerinin elde
edilmesinde kişisel bilgi formu ve Alpar (2011) tarafından geliştirilen belenme
alışkanlıkları ve besin tüketim sıklıkları anket formları kullanılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların yaş ortalamaları
21,51±5,02 vücut ağırlıkları ortalamaları 74,81±14,04 kg, boy ortalamaları
177±7,17 cm ve vücut kitle indeksi (VKİ) 23,57±3,57 bulunmuştur. Verilerin analizinde SPSS 22 paket
programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel gösterimlerinde
tanımlayıcı ve betimsel istatistiklerden faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda
katılımcıların ana öğünlerini atlamadıkları; %81,2’sinin kahvaltı yaptığı,
%92,2’sinin öğle yemeği yediği, %97,4’ünün akşam yemeği yediği saptanmıştır.
Ara öğünlerde ise oranların daha düşük olduğu görülmektedir. Katılımcıların
besin ergojeniği kullanma durumlarına bakıldığında %27’sinin besin ergojeniği kullandığı
%72,2’sinin besin ergojeniği kullanmadığı ortaya konmuştur. Besin ergojeniği
kullanan %27lik oranda en çok kullanılan besin ergojeniği çeşidinin protein
tozu olduğu saptanmıştır.
The purpose of this
study is to identify the nutritional knowledge levels of the individuals who
regularly do sports. 115 volunteers who regularly do fitness and bodybuilding
in a private gym in Aydın province. A personal background form, and dietary
habits and frequency of eating questionnaire developed by Alper (2011) were
employed to collect research data. It was found that the averages of age among
the participants were 21.51±5.02, body weights 74.81±14.04 kg, heights 177±7.17 cm, body mass index (BMI) 23.57±3.57 kg/m2. SPSS 22 software was utilized to analyze the
data. Descriptive statistics were used to demonstrate the data collected
statistically. As a result of the study, it was discovered that the
participants did not skip any of the main meals, that 81.2 % of
them had daily breakfast, 92.2
% of them had daily lunch, and 97.4 %of
them had dinner. It was also seen that these proportions were less in Snacks.
When the use of supplements by the participants was investigated, it was found
that 27 % of them consumed supplements while 72.2 % did not consume them. It
was identified that the most common type of supplement taken was the protein
powder among the participants who took supplements.
Konular | Spor Hekimliği |
---|---|
Bölüm | Spor-Sağlık Bilimleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1 |