İKİ MÜSLÜMAN TOPLULUK, İKİ FARKLI ETNİK POLİTİKA: YUNANİSTAN ÇAM ARNAVUTLARI VE BATI TRAKYA TÜRKLERİ
Abstract
Kimlik politikalarının ön plana çıktığı ve zorunlu göçün insanlığa karşı suç olarak kabul görmeye başladığı 1990’lardan itibaren Çam Arnavutları, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunan Devleti tarafından kendilerine uygulanan etnik katliam ve Arnavutluk’a gönderilmelerini içeren toplu sürgünü anmaktadır. Aynı dönemde diğer bir Müslüman azınlık grup olan Batı Trakya Türkleri, her ne kadar benzer işgal ve iç-savaş koşullarını altında baskı görmüşler ve çoğunlukla Türkiye’ye göç etmek zorunda kalsalar da, Yunanistan bu gruba karşı kitlesel kıyım eylemi gerçekleştirmemiştir. Yunanistan şuana dek kendi sınırları içinde Türkler de dahil olmak üzere hiçbir etnik azınlığı tanımamaktadır ve Batı Trakya Türkleri 1990’lardan itibaren etnik kimliklerinin tanınması ve diğer kolektif haklarının ihlalinin sonlanması davalarını uluslararasılaştırmaya çalışmaktadırlar. Neden Yunanistan bu iki Müslüman gruba karşı farklı etnik politikalar izlemiştir? Batı Trakya Türkleri 1913’te ayrı bir cumhuriyet kurmuş olmasına rağmen, neden Yunan Devleti, Çam Arnavutlarını tehdit olarak görmüş ve sürgün, etnik temizlik gibi politikalar izlemiştir? Neden, Türkiye ve Arnavutluk, soydaş topluluklarının davalarına farklı yaklaşmaktadır? Yunanistan’ın benzer bu iki topluluğa karşı İkinci Dünya Savaşı sırasında uyguladığı farklı etnik politikaların nedenlerini grupların kendi mikro özellikleri ve ulus-devlet ile soydaş ülkeleri Arnavutluk ve Türkiye arasındaki makro özellikler üzerinden inceleyen bu çalışma, birincil ve ikincil kaynaklara dayanarak, gruplar arasındaki örgütlenme, liderlik, grup bilinci ve en önemlisi kolektif haklarını garanti altına alan uluslararası antlaşmalar ve soydaş ülkelerinin tutumları gibi unsurlardan oluştuğunu savunmaktadır.
Keywords
References
- Alp, İlker, Pomak Türkleri (Kumanlar-Kıpçaklar), Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları, Edirne 2008.
- Aydınlı, Ahmet. Batı Trakya Faciasının İçyüzü, İstanbul: Akın Yayınları, 1971. Baltsiotis Lambros. “The Muslim Chams of Northwestern Greece. The Grounds for the Expulsion of a “Non-existent” Minority Community.” European Journal of Turkish Studies. Social Sciences on Contemporary Turkey (2011).
- Barth, Fredrik. Etnik Gruplar ve Sınırları: Kültürel Farklılığın Toplumsal Organizasyonu, İstanbul: Bağlam Yayıncılık, 2001.
- Batıbey, Kemal, Ş. Ve Bulgarlar Geldi. Batı Trakya’da Teneke İle Alarm. İstanbul: Boğaziçi Yayınları, 1976.
- Batıbey, Kemal, Ş., Batı Trakya Türk Devleti, İstanbul: Boğaziçi Yayınları, 1979.
- Bilgiç, Bestami S. “Atatürk Döneminde Türkiye-Yunanistan İlişkileri, 1923-1938.” Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 31, sayı 91 (2015): 1-28.
- Bird, Karen, “The Political Representation of Women and Ethnic Minorities in Established Democracies: A Framework for Comparative Research,” Working Paper presented for the Academy of Migration Studies, Denmark, (2003).
- Brubaker, Rogers. Nationalism Reframed: Nationhood and the National Question in the New Europe. Cambridge University Press, 1996.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Regional Studies, Political Geography in Political History
Journal Section
Research Article
Authors
Burcu Taşkın
*
0000-0003-4504-2098
Türkiye
Publication Date
April 16, 2026
Submission Date
March 11, 2025
Acceptance Date
October 22, 2025
Published in Issue
Year 2026 Number: 27