Research Article
BibTex RIS Cite

Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2020, , 105 - 113, 30.12.2020
https://doi.org/10.47137/usufedbid.800696

Abstract

Bu çalışma 2019 yılında Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama tarlasında yürütülmüştür. Çalışmada yurtdışı kökenli bazı keten (Linum usitatissimum L.) çeşit ve hatlarının Uşak ili ekolojik koşullarındaki verim ve bazı tarımsal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bazı tarımsal karakterlerde; dekara verim (kg/da), bitki boyu (cm),teknik sap uzunluğu (cm), kapsül sayısı (adet/bitki), dal sayısı (adet/bitki), kapsüldeki tohum sayısı (adet/kapsül) ölçümler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; dekara verim değerleri 80-185,3 kg/da; bitki boyu değerleri 39,9-65,9 cm; teknik sap uzunluğu 28,6-46,7 cm, bin dane ağırlığı 5,2-6,1 g, kapsül sayısı 6,20-41,17 adet/bitki arasında değişmiştir. Bu sonuçlara göre Uşak ilinde; Lırkskoppe, Fibra, Ötztaler, Plenny ve yerli çeşit Sarı-85 verim ve tarımsal özellikler bakımından en iyi sonuçların alındığı çeşitler olarak belirlenmiştir.

Thanks

Teşekkür Bu çalışma, Uşak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarım Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans tezi olarak yürütülen bir çalışmasından hazırlanmıştır. Denemede materyal olarak kullanılan keten hat ve çeşitlerinin temin edildiği Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan ve Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Uğur Yıldırım’a teşekkür ederiz.

References

  • 1. İşleroğlu H., Yıldırım, Z., Yıldırım, M. 2005, “Fonksiyonel Bir Gıda Olarak Keten Tohumu”, GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 23-30.
  • 2. Arslan, O., Kahrıman, F., Topçu Bayram, Ö., Turhan H, 2011, “Çanakkale koşullarında yetiştirilen keten genotiplerinin tohum verimi ve bazı kalite özelliklerinin incelenmesi” , Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (Journal of Tekisdag Agricultural Faculty, 8(3), 1-7.
  • 3. Bozkurt D., Kurt O., 2007, “Ekim zamanının keten (Linum usitatissimum L.)’in kantitatif büyümesine etkisi” OMÜ Zir. Fak. Dergisi (J.of. Fac. Of Agric., OMU) 22(1): 34-40.
  • 4. Örs Ö., Öztürk Ö., 2018, “Konya koşullarınnda yağlık keten (Linum usitatissimum L.) çeşitlerinin verim ve bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi” , Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 32(3), 305-311.
  • 5. Kurt O., Doğan H., Demir A.,2006 “Samsun ekolojik koşullarına uygun kışlık keten çeşitlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma” OMÜ Zir fak. Dergisi ( J.of Fac of Agric OMU) 21(1):1-5.
  • 6. Tanman D.,2009. “Tekirdağ koşullarında kışlık ekim zamanlarının bazı keten (Linum usitatissimum L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerine etkisinin araştırılması” Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 50 sayfa. Tekirdağ.
  • 7. Karaaslan, D. ve O. Toncer. 2001 “Diyarbakır koşullarında bazı keten çeşitlerinin adaptasyonu üzerine bir araştırma”. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ.
  • 8. Tunçtürk M. 2007 “Van koşullarında bazı keten (Linum usitatissimum L. ) çeşitlerinin verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi” , Tarım Bilimleri dergisi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (4): 365-371.
  • 9. Kenaschuk, E.,O.,1977, “Dufferin Flax” Canadian Journal of Plant Science, vol:57 p:977-978.
  • 10. Hume, D.J.,1982,”Oil and Protein Seed Crops” Notes on Agriculture, vol:18p:17-18.
  • 11. Crowley, D.N., 1988,”Effect of Nitrogen and Phosphorus on Linseed” Field Crop Abstract, vol:33, p:334-340.
  • 12. Diepenbrock, W., İwerson D., 1989, “Yield Development in Linseed”, Plant Research and Development, vol 30, p: 104-124.
  • 13. Ghatak, S.,Sounda, G., Chatterjee, P., 1990, “Effect of Different Levels of Nitrogen and İrrigation on Yield and Yield Attributing Characters of Linseed (L. usitatissimum L.)”, Environment and Ecology vol:8-1B, p:383-386.
  • 14. Saad, A.M.M., 1995, “A Factor Analysis of Plant Variables Related to Seed Yield in Flax”, Annals of Agricultural Society University of Wales, vol:74,p:95-104.
  • 15. Uzun, Z., 1992, “Ketende Ekim Zamanı ve Ekim Sıklığının Verim ve Verim Öğelerine Etkisi”, A.Ü.Z.F., Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  • 16. Yıldırım U., 1998, “Yabancı Kökenli Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşit ve Populasyonlarının Bazı Bitkisel Özellikleri” Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, pp:109, Ankara.
Year 2020, , 105 - 113, 30.12.2020
https://doi.org/10.47137/usufedbid.800696

Abstract

References

  • 1. İşleroğlu H., Yıldırım, Z., Yıldırım, M. 2005, “Fonksiyonel Bir Gıda Olarak Keten Tohumu”, GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 23-30.
  • 2. Arslan, O., Kahrıman, F., Topçu Bayram, Ö., Turhan H, 2011, “Çanakkale koşullarında yetiştirilen keten genotiplerinin tohum verimi ve bazı kalite özelliklerinin incelenmesi” , Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (Journal of Tekisdag Agricultural Faculty, 8(3), 1-7.
  • 3. Bozkurt D., Kurt O., 2007, “Ekim zamanının keten (Linum usitatissimum L.)’in kantitatif büyümesine etkisi” OMÜ Zir. Fak. Dergisi (J.of. Fac. Of Agric., OMU) 22(1): 34-40.
  • 4. Örs Ö., Öztürk Ö., 2018, “Konya koşullarınnda yağlık keten (Linum usitatissimum L.) çeşitlerinin verim ve bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi” , Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 32(3), 305-311.
  • 5. Kurt O., Doğan H., Demir A.,2006 “Samsun ekolojik koşullarına uygun kışlık keten çeşitlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma” OMÜ Zir fak. Dergisi ( J.of Fac of Agric OMU) 21(1):1-5.
  • 6. Tanman D.,2009. “Tekirdağ koşullarında kışlık ekim zamanlarının bazı keten (Linum usitatissimum L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerine etkisinin araştırılması” Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 50 sayfa. Tekirdağ.
  • 7. Karaaslan, D. ve O. Toncer. 2001 “Diyarbakır koşullarında bazı keten çeşitlerinin adaptasyonu üzerine bir araştırma”. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ.
  • 8. Tunçtürk M. 2007 “Van koşullarında bazı keten (Linum usitatissimum L. ) çeşitlerinin verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi” , Tarım Bilimleri dergisi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (4): 365-371.
  • 9. Kenaschuk, E.,O.,1977, “Dufferin Flax” Canadian Journal of Plant Science, vol:57 p:977-978.
  • 10. Hume, D.J.,1982,”Oil and Protein Seed Crops” Notes on Agriculture, vol:18p:17-18.
  • 11. Crowley, D.N., 1988,”Effect of Nitrogen and Phosphorus on Linseed” Field Crop Abstract, vol:33, p:334-340.
  • 12. Diepenbrock, W., İwerson D., 1989, “Yield Development in Linseed”, Plant Research and Development, vol 30, p: 104-124.
  • 13. Ghatak, S.,Sounda, G., Chatterjee, P., 1990, “Effect of Different Levels of Nitrogen and İrrigation on Yield and Yield Attributing Characters of Linseed (L. usitatissimum L.)”, Environment and Ecology vol:8-1B, p:383-386.
  • 14. Saad, A.M.M., 1995, “A Factor Analysis of Plant Variables Related to Seed Yield in Flax”, Annals of Agricultural Society University of Wales, vol:74,p:95-104.
  • 15. Uzun, Z., 1992, “Ketende Ekim Zamanı ve Ekim Sıklığının Verim ve Verim Öğelerine Etkisi”, A.Ü.Z.F., Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  • 16. Yıldırım U., 1998, “Yabancı Kökenli Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşit ve Populasyonlarının Bazı Bitkisel Özellikleri” Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, pp:109, Ankara.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Özlem Aslan 0000-0002-3836-5297

Ercument Osman Sarıhan 0000-0002-5892-1561

Publication Date December 30, 2020
Submission Date September 27, 2020
Acceptance Date November 20, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Aslan, Ö., & Sarıhan, E. O. (2020). Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(2), 105-113. https://doi.org/10.47137/usufedbid.800696
AMA Aslan Ö, Sarıhan EO. Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. December 2020;4(2):105-113. doi:10.47137/usufedbid.800696
Chicago Aslan, Özlem, and Ercument Osman Sarıhan. “Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat Ve Çeşitlerinin Verim Ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 4, no. 2 (December 2020): 105-13. https://doi.org/10.47137/usufedbid.800696.
EndNote Aslan Ö, Sarıhan EO (December 1, 2020) Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 4 2 105–113.
IEEE Ö. Aslan and E. O. Sarıhan, “Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 2, pp. 105–113, 2020, doi: 10.47137/usufedbid.800696.
ISNAD Aslan, Özlem - Sarıhan, Ercument Osman. “Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat Ve Çeşitlerinin Verim Ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 4/2 (December 2020), 105-113. https://doi.org/10.47137/usufedbid.800696.
JAMA Aslan Ö, Sarıhan EO. Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2020;4:105–113.
MLA Aslan, Özlem and Ercument Osman Sarıhan. “Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat Ve Çeşitlerinin Verim Ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 2, 2020, pp. 105-13, doi:10.47137/usufedbid.800696.
Vancouver Aslan Ö, Sarıhan EO. Uşak İli Ekolojik Koşullarında Bazı Keten Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2020;4(2):105-13.