Beton günümüzde kullanılan en yaygın yapı malzemesidir. Birçok standard ve yönetmelik betonun taze haldeki özelliklerini kontrol etmede çökme (slump) deneyini zorunlu kılmaktadır. Günümüzde katkı maddeleri sektöründeki gelişmeler kendiliğinden yerleşen betonun (KYB) üretimine olanak vermiş, yüksek çökmeli olarak üretilen bu betonlarda çökme deneyinin daha hassas ve kontrollü yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bununla birlikte Standard çökme deneyinin deneyi yapan operatörün deneyim ve becerisine bağlı olması bu deneyin güvenirliliğini azaltmaktadır. Bu çalışmada, koninin çekilmesi esnasında operatörden kaynaklanan hataları engellemek amacıyla yeni bir modifiye çökme test cihazı geliştirilmiştir. Ayrıca, iki farklı operatör kullanılarak 0.50 ve 0.55 su/çimento (S/Ç) oranındaki betonlardan elde edilen deneysel parametrelerin değişimi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre geliştirilen cihazdan, operatörlere göre daha hassas ve tekrarlanabilir ölçümler elde edilmiştir.
Concrete is widely used in civil engineering as structural material. Many of standard and guide must be implementation of slump test which used been control of properties of fresh concrete. In today, improvements of admixtures sector were possibility produced of self compacting concrete (SCC), at these concretes produced as high slump is indispensable accomplished as extra sensitive and controlled of slump test. However, reliability of standard slump test can be decrease because its reliability depends on experience and knowledge of operator. In this study, a new modified slump test apparatus was developed to prevent any mistakes depending on operator during the slump cone has been lifted up. In addition, changing of experimental parameter were investigated at concrete mixtures of water/cement ratio in the range of 0.50 and 0.55 respectively by using two operators. According to obtained results, we observed that the developed apparatus is more sensible and repeatable than two operators.
Other ID | JA79ED53YB |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 1 Issue: 1 |
Dergi isminin Türkçe kısaltması "UTBD" ingilizce kısaltması "IJTS" şeklindedir.
Dergimizde yayınlanan makalelerin tüm bilimsel sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Editör, yardımcı editör ve yayıncı dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.