Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ders Kitaplarında Kültürel Ögelerin Aktarımı: “Corso Di Lingua Turca (A1-B1) Güle Güle” Örneği
Abstract
Dil, bir iletişim aracı olmakla birlikte toplumu toplum yapan maddi ve manevi değerleri kuşaktan kuşağa aktaran en temel kültür taşıyıcısıdır. Dilin yabancı dil olarak öğretimi süreci, hedef dildeki yapıların aktarımının yanı sıra o dilin ait olduğu kültürel dokunun öğrenciye sunulmasını da kapsamaktadır. Bu sürecin en somut ve erişilebilir materyali olan ders kitapları, hedef kültürü yansıtma ve öğrencilerde kültürlerarası yetkinlik geliştirme noktasında stratejik bir role sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı, İtalyanlara Türkçe öğretimi amacıyla hazırlanan ve İtalya’da üniversitelerde Türkçe ders kitabı olarak okutulan Corso di Lingua Turca (A1-B1) Güle Güle adlı kitaptaki kültürel öge haritasını ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizinin kullanıldığı çalışmada veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Ders kitabındaki metin ve etkinlikler 17 tema altında tasnif edilmiştir. Araştırma sonucunda toplam 659 kültürel öge tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre kitapta en çok yer verilen üç kültürel tema sırasıyla; Değerler (f=111; %16,84), Yiyecek Kültürü (f=92; %13,96) ve Turistik ve Tarihî Yerler (f=84; %12,74) olmuştur. Buna karşın kitapta kendine en az yer bulan üç kültürel temanın ise Millî Spor (f=10; %1,52), Görsel Sanatlar (f=4; %0,61) ve Müzik, Müzik Aletleri ve Halk Oyunları (f=1; %0,15) olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda incelenen materyalin diğer Türkçe öğretim setleriyle kıyaslandığında yeterli sayıda kültürel öge barındırdığı ancak var olan kültürel ögelerin temalar arasında dengeli dağılmadığı; bununla birlikte hedef kültürün yanı sıra evrensel/kaynak kültür ögelerine de yer vererek öğrenciye kültürlerarası kıyaslama imkânı sunduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hem incelenen eser hem de hazırlanacak yabancılara Türkçe öğretim materyalleri için kültür aktarımı ekseninde birtakım öneriler getirilmiştir.
Keywords
Ethical Statement
References
- Açıkgöz, E. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ders kitaplarında kültür aktarımı: Yeni Hitit yabancılar için Türkçe ders kitabı: A1-A2 düzeyi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi.
- Aksan, D. (1977). Her yönüyle dil. Ana çizgileriyle dilbilimi I. Türk Dil Kurumu Yayınları.
- Akpınar, M. (2010). Deyim ve atasözlerinin yabancılara Türkçe öğretiminde kullanımı üzerine bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Gazi Üniversitesi.
- Aksel, A., & Yıldız, Ü. S. (2024). Yabancılara Türkçe öğretiminde ders kitabındaki kültürel unsurların incelenmesi: Uludağ Türkçe Öğretim Seti (A2) örneği. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, 3(1), 1-16. https://doi.org/10.56987/bezgek.1425708
- Almalı, M. (2019). Yabancı dil olarak Türkçe ders kitaplarında kültürel unsurların kullanımı: Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti örneği (C1 – C2 seviyesi) [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi.
- Altınok, K. (2020). Kültürel miras ve dil öğretimi bağlamında Gazi Tömer Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, (5), 223-246. https://izlik.org/JA59YH92EU
- Ary, D., Jacobs, L. C., & Sorensen, C. (2010). Introduction to research in education (8th ed.). Thomson Wadsworth.
- Aslan, Y. (2008). Yabancı dil eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktalar. S. Ağlıdere, ve N. Ceviz (Dü.), Türkiye’de Yabancı Dil Eğitimi Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı (s. 118-123). Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Turkish Education
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
August 31, 2026
Submission Date
April 3, 2026
Acceptance Date
July 15, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 6 Number: 2