Research Article

UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Number: 18 December 22, 2021

UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Abstract

Kitle iletişim araçları genellikle bilgilendirme, kültürel değerlerin korunması ve aktarılması, toplumsallaştırma, eğitim ve eğlence gibi işlevlerinin yanı sıra günümüz dünyasının zorlamasıyla kitleleri yönlendirme, kamuoyu oluşturma, gündem belirleme ve toplum bilincini biçimlendirme gibi çok önemli işlevlere sahiptir. Her ülke mevcut koşullarına ve siyasal sistemlerine bağlı olarak kendi çıkarları doğrultusunda kitle iletişim araçlarını kullanmakta ve bu araçların işlevlerini belirlemektedir. Devlet ötesi bir varoluş olan diasporaların kitle iletişim araçlarına sahip olabilmeleri, kullanabilmeleri ve bu araçların hangi işlevleri yerine getirebileceği büyük ölçüde bulunduğu ülkelerin siyasal sistemi, anavatanlarıyla olan ilişkisi, diaspora üyelerinin ekonomik durumu ve entelektüellik düzeyi gibi faktörlere bağlıdır. Aynı zamanda diasporada kullanılan kitle iletişim araçları dağılmış nüfusu bir arada tutmak için daha fazla işlevleri daha etkin biçimde yerine getirmek zorundadır. Çalışma, yöntem olarak nitel ve betimleyici bir araştırmadır. Araştırma verileri literatür taraması (kitap, dergi, website vb.) ile elde edilmiş ve nitel bir analize tabi tutulmuştur. Çalışmada Uygur diasporasının hem var kalma çabası hem de bağımsızlık mücadelesinde kullandıkları kitle iletişim araçlarının genel durumunu değerlendirmek amaçlanmıştır.

Keywords

References

  1. BEGTİMUR, Mehmet Emin. (2021). “Dijital Dünyada İtibarın İnşası ve Yönetimi”. Dijital Yönetim & Pazarlama & Medya. (Ed.: Hande Ayhan Gökcek), s .193-216, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  2. BERELSON, Bernard ve STEİNER, Gary. (1964). Human Behavior: An Inventory of Scientific Findings. New York: Brace & World. Inc.
  3. BOTTOMORE, Tom. (1997). Frankfurt Okulu. (Çev.: Ahmet Çiğdem), Ankara: Vadi Yayınları.
  4. ERDOĞAN, İrfan ve ALEMDAR, Korkmaz. (1990). İletişim ve Toplum. Ankara: Bilgi Yayınevi.
  5. ERDOĞAN, İrfan. (2005). İletişimi Anlamak. Ankara: Erk Yayınları.
  6. FİSKE, John. (2003). İletişim Çalışmalarına Giriş. (Çev.: Süleymen İrvan), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  7. GERBNER, George. (1966). “An Institutional Approach to Mass Communications Research” (Editor: Lee Thayer). Communication: Theory and Research, Spring, s. 429-445.
  8. GIDDENS, Anthony. (2008). Sosyoloji, İstanbul: Kırmızı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 22, 2021

Submission Date

April 16, 2021

Acceptance Date

June 24, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 18

APA
Begtimur, M. E. (2021). UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 18, 27-41. https://doi.org/10.46400/uygur.918191
AMA
1.Begtimur ME. UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 2021;(18):27-41. doi:10.46400/uygur.918191
Chicago
Begtimur, Mehmet Emin. 2021. “UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, nos. 18: 27-41. https://doi.org/10.46400/uygur.918191.
EndNote
Begtimur ME (December 1, 2021) UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi 18 27–41.
IEEE
[1]M. E. Begtimur, “UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, no. 18, pp. 27–41, Dec. 2021, doi: 10.46400/uygur.918191.
ISNAD
Begtimur, Mehmet Emin. “UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 18 (December 1, 2021): 27-41. https://doi.org/10.46400/uygur.918191.
JAMA
1.Begtimur ME. UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 2021;:27–41.
MLA
Begtimur, Mehmet Emin. “UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, no. 18, Dec. 2021, pp. 27-41, doi:10.46400/uygur.918191.
Vancouver
1.Mehmet Emin Begtimur. UYGUR DİASPORASINDA KULLANILAN KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi. 2021 Dec. 1;(18):27-41. doi:10.46400/uygur.918191