Farms, some kind of the economic enterprises, had an important place for the Ottoman Empire, whose economy was largely based on agriculture. In addition, the structures of the farms were began to be transformed starting from the 15th century and they were transformed into a business enterprises consisting of different units, until the last period of the Ottoman Empire. Farms; while expressing a general name within the scope of the Tımar System in Anatolia, it refers to large enterprises affiliated to the Hazine-i Hassa Administration, which were allocated to the Sultan and his family, especially in Istanbul and big cities. Huge expenditures were made in these farms for the development of agriculture and livestock but these enterprises, which were established on large lands, did not bring big profits as expected. Due to the lack of sufficient places to settle in the Anatolia, these farms became an important alternative place for the resettlement of the large masses of immigrants, who migrated to the Ottoman lands after the Crimean War of 1853-1856 and the Ottoman-Russian War of 1877-1878.
It can be stated that the Ottoman Empire, which acted in the direction of a planned resettlement during the immigrant resettlement process, took into account many alternatives when placing immigrants on state farms. This study is based on the idea of making an assessment about the resettlement of immigrants to state farms using Ottoman archive documents and aims to give information about the projection of the location preference in the immigrant settlement of the Ottoman Empire.
Ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı olan Osmanlı Devleti için iktisadî işletmelerinden olan çiftlikler önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra çiftliklerin nitelikleri, XVII. yüzyıldan başlayarak dönüştürülmeye başlanmış ve Osmanlı’nın son dönemine kadar birbirinden farklı ünitelerden müteşekkil bir işletme şekline getirilmiştir. Anadolu’da tımar sistemi içinde çiftlikler genel bir durumu ifade ederken özellikle İstanbul ve büyük şehirlerde kurulan çiftlikler padişah ve ailesine ayrılan, Hazine-i Hassa İdaresine bağlı ve hassa çiftlikleri ihtiva eden büyük işletmeleri ifade etmektedir. Söz konusu işletmelerde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için büyük harcamalar yapılmış fakat mekansal olarak büyük bir yeri işgal eden bu işletmeler beklenildiği gibi büyük kazançlar getirmemiştir. Aynı zamanda Osmanlı topraklarına 1853-1856 Kırım Harbi ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sonrasında göç eden büyük kitlelerin bir süre sonra Anadolu içinde yerleştirilecek yerlerin kalmaması ile bu işletmeler muhacir iskânı için önemli bir alternatif mekan haline gelmiştir.
Muhacir iskânı sürecinde planlı bir iskân doğrultusunda hareket eden Osmanlı Devleti’nin, devlet çiftliklerine muhacir yerleştirirken birçok opsiyonu bir anda düşündüğü söylenebilir. Bu çalışma, Osmanlı arşiv belgeleri kullanılarak muhacirlerin devlet çiftliklerine iskânı hakkında bir değerlendirme yapma fikrinden hareket etmektedir ve Osmanlı Devleti’nin muhacir iskânındaki mekansal organizasyonun izdüşümü hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
İskân göç muhacir çiftlik devlet çiftlikleri Settlement immigration immigrant farm state farms
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2022 |
Submission Date | November 10, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş) ile lisanslanmıştır.