Zollverein Mitteldeutscher Handelsverein Einbecker Vertrag Süddeutscher Zollverein Osmanlı İmparatorluğu
Zollverein Mitteldeutscher Handelsverein Einbecker Vertrag Süddeutscher Zollverein Osmanlı İmparatorluğu
Alman coğrafyasında bir serbest ticari bölge yaratma fikri, bu düşüncenin en aktif savunucusu olan Friedrich List gibi ekonomistlerle 19. yüzyılın başlarında büyük bir ivme kazanmıştır. Prusya, 1818’de tüm iç gümrük vergilerini ortadan kaldıran tarifesiyle serbest ticaret yapma fikrini komşu devletlere açmıştır. On yıl sonra Prusya ve Hessen-Darmstadt arasında ilk anlaşma imzalanırken aynı yıl, Bavyera ve Württemberg arasında da bir gümrük birliği kurulmuştur. Her iki gümrük birliğine karşı yine aynı yıl içerisinde Hannover öncülüğünde Mitteldeutscher Handelsverein adında bir ticaret birliği de oluşturulmuştur. 1834’e gelindiğindeyse artık bu gümrük ve ticaret birliklerine dahil olan devletler, Prusya’nın öncülüğünde bir gümrük birliği etrafında toplanmaya başlamıştır. Kurulan yeni birliğin adı Zollverein olarak adlandırılan Alman Gümrük Birliği’dir. Bu birlik, Alman İmparatorluğu’nun kuruluşundan on yedi yıl sonra Hamburg ve Bremen’in de dahil olmasıyla tüm Alman coğrafyasını kapsar hale gelmiştir.
1838 Balta Limanı Ticaret Anlaşması’yla başlayan ticari anlaşmalar sürecinde Zollverein de Osmanlı İmparatorluğu’yla 22 Ekim 1840 tarihinde bir ticaret anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmadan sonra 1862’de bir anlaşma daha imzalanmıştır. Bu anlaşmanın kapsamı 1890’da genişletilmiştir.
Bu çalışma, Türkçe literatürde müstakil bir literatürün oluşmadığı Zollverein’in kuruluş süreci ve sonrasında Alman coğrafyasında yaşananların yanı sıra çevre ülkelerle ilişkilerine özellikle de Osmanlı İmparatorluğu’yla olan ilişkilerine değinerek alana katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Zollverein Mitteldeutscher Handelsverein Einbecker Vertrag Süddeutscher Zollverein Osmanlı İmparatorluğu
The idea of creating a free trade zone in German geography gained great momentum in the early 19th century with economists such as Friedrich List, who was the most active advocate of this idea. Prussia opened up the idea of free trade to neighbouring states with its tariff that abolished all internal customs duties in 1818. Ten years later, while the first agreement was signed between Prussia and Hessen-Darmstadt, another customs union was also established between Bavaria and Württemberg in the same year. Besides both customs unions, established a trade union called Mitteldeutscher Handelsverein under the leadership of Hannover in the same year. By 1834, the states included in these customs and trade unions began to gather around a customs union under the leadership of Prussia. The name of the new union established is the German Customs Union, called Zollverein. Seventeen years after the establishment of the German Empire, this union has become to cover the entire German geography with the inclusion of Hamburg and Bremen.
Zollverein also signed a trade agreement with the Ottoman Empire on October 22, 1840, during the commercial agreements that started with the 1838 Balta Limanı Trade Agreement. After this agreement, another agreement was signed in 1862. The scope of this agreement was extended in 1890.
This study aims to contribute to the field by mentioning the relations with the surrounding countries, especially the Ottoman Empire, as well as the events in German geography during and after the establishment of Zollverein, where there is no independent literature in Turkish literature.
Zollverein Mitteldeutscher Handelsverein Einbecker Vertrag Süddeutscher Zollverein Ottoman Empire
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2022 |
Submission Date | November 20, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş) ile lisanslanmıştır.