BibTex RIS Cite

Kurdish Tobacco Culture and the Role of UK in the Tobacco Economy of the Kurds (1883-1923)

Year 2016, Volume: 1 Issue: 2, 14 - 29, 01.10.2016
https://doi.org/10.24186/vakanuvis.263499

Abstract

The socio-economic field has been insufficient due to the focus made on political issues with regards to the studies on the Kurds. Therefore, the tobacco culture within the Kurdish society has not been duly researched. On the other hand, the political instabilities in the Kurdish geography, unsupervised tobacco production and illegal marketing and the inability of fully recoding the production volume have also been effective. Thus this situation, was reflected on the writings of the voyagers, despite the mentioning of agricultural activities, information on tobacco production was limited to a few sentences. The information regarding the production, consumption and its place in the international trading activities of tobacco – which is a part of Kurdish farming culture – is extremely limited and this article was written to contribute to the insufficiencies in this field.

Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923)

Year 2016, Volume: 1 Issue: 2, 14 - 29, 01.10.2016
https://doi.org/10.24186/vakanuvis.263499

Abstract

Kürtlerle ilgili çalışmaların siyasi konulara odaklanması sebebiyle, sosyo-ekonomik alan yetersiz kalmıştır. Kürt toplumunda tütün kültürü de bu sebeple hak ettiği ölçüde araştırılmamıştır. Diğer taraftan çalışmaların sınırlı kalmasında; Kürtlerin yaşadığı coğrafya, siyasal istikrarsızlıklar, tütünün denetimsiz üretilerek kaçak olarak pazarlanması ve üretim miktarının tam olarak kayıt altına alınamamış olması da etkili olmuştur. Nitekim bu durum seyyahların metinlerine de yansımış olup; bölgedeki zirai faaliyetlerden bahsedilmesine rağmen tütün üretimiyle alakalı bilgiler bir kaç satırla sınırlı kalmaktadır. Kürtlerde tarım kültürün bir parçası olan tütünün; üretimi, tüketimi ve uluslararası ekonomilerin ticari faaliyetlerdeki yeri ile alakalı bilgiler son derece kısıtlı olup, makale bu alandaki eksikliğe katkı sunabilmek amacıyla yazılmıştır. 

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section research Article
Authors

Levent Ayabakan

Publication Date October 1, 2016
Submission Date May 17, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Ayabakan, L. (2016). Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923). Vakanüvis - Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 1(2), 14-29. https://doi.org/10.24186/vakanuvis.263499
AMA Ayabakan L. Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923). VAKANUVIS. October 2016;1(2):14-29. doi:10.24186/vakanuvis.263499
Chicago Ayabakan, Levent. “Kürtlerde Tütün Kültürü Ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923)”. Vakanüvis - Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi 1, no. 2 (October 2016): 14-29. https://doi.org/10.24186/vakanuvis.263499.
EndNote Ayabakan L (October 1, 2016) Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923). Vakanüvis - Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi 1 2 14–29.
IEEE L. Ayabakan, “Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923)”, VAKANUVIS, vol. 1, no. 2, pp. 14–29, 2016, doi: 10.24186/vakanuvis.263499.
ISNAD Ayabakan, Levent. “Kürtlerde Tütün Kültürü Ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923)”. Vakanüvis - Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi 1/2 (October 2016), 14-29. https://doi.org/10.24186/vakanuvis.263499.
JAMA Ayabakan L. Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923). VAKANUVIS. 2016;1:14–29.
MLA Ayabakan, Levent. “Kürtlerde Tütün Kültürü Ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923)”. Vakanüvis - Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, vol. 1, no. 2, 2016, pp. 14-29, doi:10.24186/vakanuvis.263499.
Vancouver Ayabakan L. Kürtlerde Tütün Kültürü ve Kürtlerin Tütün Ekonomisinde İngiltere’nin Rolü (1883-1923). VAKANUVIS. 2016;1(2):14-29.


 This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike)