In the sixteenth
century of Istanbul, the Khalwati convents could be classified into three
groups considering how they satisfy the need for food; the convents with its own kitchen, the convents
that supply the food from the imaret of the complex, the convents about which
we have no information where to meet the need for food. The convents were
serving meals to the the convent staff, the household of the sheikh, the staff
of other units in the complex -if the convent was constructed in a complex, the
poor, the guests that spent the night in the convents and the guests on blessed
days and nignts. Owing to serving food to a large segment of society, the
convents got in touch with many people.
Although the fund
for feeding people, the staff who prepares food and kitchen utensils etc. were
registered in detail in vakf documents, it is possible to find limited
information about architectural details of the convent kitchens. Convent
kitchens could have been in modest dimensions as well as large scale structures
operating like imaret. When the kitchens are examined from a spatial point of
view, it is seen that the convent kitchen was placed near the units of the
"selamlık" unit. In the vakf documents also, feeding units such as "taamhane",
"kilar", "fırın" are mentioned. These structures were
mostly located near the convent kitchen.
XVI. yüzyılda
İstanbul'da mevcut Halveti tekkeleri beslenme ihtiyaçlarını karşıladıkları yer
açısından kendi matbahı olan tekkeler, beslenme ihtiyacını mensup olduğu
külliyenin imaretinden karşılayanlar ve beslenme ihtiyacını nereden karşıladığı
bilinmeyen tekkeler olarak üç gruba ayrılıyordu. Tekkelerin sağladığı beslenme
imkanlarından ise tekke personeli, şayet tekke külliye içinde bulunuyorsa
külliyenin diğer birimlerindeki görevliler, tekkenin etrafında yaşayan fakir
fukara, tekkede konaklayan misafirler, mübarek gün ve gecelerde tekkeye gelen
giden herkes istifade edebiliyordu. Tekkelerin geniş toplumsal kesimlere hizmet
vermesi birçok kişinin tekkelerle irtibata geçmesini sağlıyordu.
Vakfiyelerde
beslenme için ayrılan tahsisat, yemek hazırlayan görevliler, matbahta
kullanılan alet ve edevat gibi hususlarda ayrıntılı açıklamalar yapılmaktadır.
Ancak tekke matbahlarının fiziki özellikleri konusunda kısıtlı bilgiler vardır.
Tekke matbahları imaret gibi faaliyet gösteren devasa büyüklükte yapılar
olabildiği gibi daha mütevazı boyutlarda da olabiliyordu. Matbahlar mekânsal
açıdan incelendiğinde genellikle tekke matbahının selamlık ünitesi birimlerinin
yakınına yerleştirildiği tespit edilmektedir. Vakıf belgelerinde matbah dışında
taamhane, kilar, fırın gibi beslenme birimlerden de bahsedilmektedir. Bu
yapılar da çoğunlukla tekke matbahının yanında konumlandırılıyordu.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | April 17, 2018 |
Submission Date | March 22, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 3 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike).