Tarihçilik tarih incelemeleri yapma işi şeklinde tanımlanmaktadır. Tarih felsefesinin konuları arasında bulunan tarihçilik meselesi ve tarihin bir bilim olup olmadığı konusu hala tartışılan bir konudur. Tarihçilik ile ilgili ilk olarak düşünülmesi gereken ise tarih yazıcılığıdır. Batıda tarih yazıcılığı konusu geleneksel olarak Herodotos ve Thukydides ile Eski Yunan’a; Livius, Tacitus ve Plutarkhos ile de Roma İmparatorluğu’na kadar uzanır. İslami gelenekte ise tarihçilik daha çok biyografik çalışmalar şeklinde başlamıştır.
Bu araştırmada yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim kapsamında hazırlanmış olan tezler üzerinden tarihçilik ile ilgili bir inceleme yapılmıştır. Çalışma doküman inceleme ve tarama yöntemiyle ele alınmıştır. Çalışmanın sınırları ise Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nde yapılan taramada elde edilen tamamlanmış olan ve tarihçilik konusunu ele alan yüksek lisans ve doktora tezleridir. Konuyla ilgili ilk çalışma 1996 yılında son çalışma ise 2019 yılında yapılmıştır. Ulusal Tez Merkezi’nde bu tarihler arasında tarihçilik ile ilgili bulunan 19 tez incelemeye tabi tutulmuştur. Ancak 2006 yılı öncesindeki tezlerin bir kısmının Yükseköğretim Kurulu tarafından lisansüstü tezlerin sisteme yüklenmesi ile ilgili bir zorunluluk getirilmediği için sisteme yüklenmediği saptanmıştır. Bu tezler TUBES üzerinden temin edilerek incelemeye dahil edilmiştir.
Çalışmada ele alınan problem tarihçilik ile ilgili lisansüstü tezlerde bahsi geçen amaç ya da problem durumuna sonuç bölümünde ulaşılıp ulaşılamadığı ve kendisinden önce konuyla ilgili lisansüstü çalışmalara atıf yapılıp yapılmadığı şeklindedir. Bununla lisansüstü tezlerin amacına ne kadar ulaşabildiği ve kendisinden sonraki çalışmaları ne kadar etkilediği sonucuna ulaşmaktır.
Historiography is defined as the work of making historical studies. The issue of historiography, which is among the subjects of the philosophy of history, and whether history is a science or not is still a controversial issue. The first thing to consider about history is historiography. In the West, the subject of historiography traditionally belongs to Ancient Greece with Herodotus and Thucydides; It goes back to the Roman Empire with Livy, Tacitus and Plutarch. In the Islamic tradition, historiography began mostly in the form of biographical studies.
In this research, an examination of historiography was made through the theses prepared within the scope of postgraduate education in higher education institutions. The study was handled by document review and scanning method. The limits of the study are the completed master's and doctoral theses, which were obtained during the survey conducted in the National Thesis Center of the Council of Higher Education and which deal with the subject of historiography. The first study on the subject was carried out in 1996 and the last study in 2019. In the National Thesis Center, 19 theses related to historiography were examined between these dates. However, it was determined that some of the theses before 2006 were not uploaded to the system because the Council of Higher Education did not impose an obligation to upload graduate theses to the system. These theses were obtained from TUBES and included in the review.
The problem addressed in the study is whether the purpose or problem situation mentioned in the postgraduate theses on historiography can be reached in the conclusion part and whether there are references to the postgraduate studies on the subject before it. With this, it is to reach the conclusion that how far the postgraduate theses can reach their purpose and how much they affect the next studies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | History of The Social Sciences |
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2023 |
Submission Date | July 4, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 8 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike).