I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanmıştır. Antlaşma için yapılan konferansta kapitülasyonlar, borçlar ve savaş tazminatının tartışıldığı ekonomik meseleler barışın önündeki en büyük engel olmuştur. Yaklaşık üç yüz yıllık meselelerin çözümü için diplomasi savaşı verilmiştir. Ekonomik sorunlarda uzlaşılamamasının en önemli nedeni müttefik güçlerin yeni dönemde yarı sömürge bağlarını devam ettirmek istemeleridir. Özellikle kapitülasyonlar ve Osmanlı borçları birçok devleti yakından ilgilendirdiği için sert tartışmalara neden olmuştur. Bu süreçte basın kamuoyu oluşturmada ve yönlendirmede önemli bir görev üstlenmiş; konferans boyunca Türkiye’nin meşru haklarını tüm dünyaya duyurmaya çalışmıştır.
İzmir, Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlandırıldığı kenttir. Barış Konferansı, kent ve kentli için ayrı bir yer teşkil etmektedir. Kurtuluş sonrasında büyük bir yangın yaşayan kent için konferansın anlamı hem işgal ve sonrasında yaşadığı yıkımın hesabının sorulması hem de kapitülasyonlar vasıtasıyla kenti sömüren düzenin devam edip etmeyeceği sorularının cevaplanması bakımından önemlidir. Bu açıdan İzmir basını ekonomik gelişmelerle ilgili yaşananları yakından takip etmiş; İzmir kamuoyunu bilgilendirmiş aynı zamanda yönlendirmiştir. Bu çalışmada Lozan Barış Konferansı’nın yapıldığı dönemde İzmir’de yayın hayatına devam eden ve günümüze ulaşan gazeteler aracılığıyla mali ve iktisadi alanda gündeme getirilen konu başlıklarını ve bu konuların nasıl yorumlandığını haberler ve makaleler üzerinden değerlendirilecektir. Çalışmada Ahenk, Sada-yı Hak, Türk Sesi ve Şark gazeteleri taranmıştır.
Yeni Türk devletinin ulusal varlığını kabul ettirme mücadelesi verdiği Lozan Barış Konferansı ile ilgili yapılmış çalışmalar daha çok İstanbul basınıyla sınırlıdır. İstanbul’dan sonra Anadolu’nun en önemli ekonomik ve kültür merkezi olan İzmir’de ekonomik sorunların çözümü aşamasında basının konuya yaklaşımını görmek başka bir bakış açısı sunması bakımından önemlidir.
The Lausanne Peace Treaty, which ended World War I, was signed on 24 July 1923 in Lausanne, Switzerland. At the conference held for treaty, economic issues such as capitulations, debts and war compensation were discussed and were the biggest obstacles to peace. A war of diplomacy was waged to resolve nearly three hundred year old issues.The most important reason for not reaching an agreement on economic problems is that the allied Powers want to continue their semi-colonial ties in the new period. Especially the capitulations and Ottoman debts caused harsh debates as they closely concerned many states. In this process, the press played an important role in creating and directing public opinion; during the conference they tried to announce Turkey’s legitimate rights to the whole world.
İzmir is the city where the War of Independence ended with victory. The Peace Conference constitutes a special place for the city and its citizens. The meaning of the conference for the city, which experienced a great fire after the liberation, is important in terms of both accounting for the occupation and subsequent destruction and answering the questions of whether the order that exploits the city through capitulations will continue. In this respect the Izmir press clesely followed the economic developments; İzmir informed and guided the public at the same time. In this study the topics that were brought to the agenda in the financial and economic fields through the newspapers that continued to be published in İzmir during the time of the Lausanne Peace Conference and how these issues were interpreted will be evaluated through news and articles. In the study Ahenk, Sada-yı Hak, Türk Sesi and Şark newspapers were scanned.
Studies on the Lausanne Peace Conference, where the new Turkish state struggled to establish its national existence are mostly limited to the Istanbul press. It is important to see the press’s approach to the issue during the solutions of economic problems in Izmir, which is the most important economic cultural center of Anatolia after İstanbul, as it offers another perspective.
Lausanne Peace Conference Izmir press newspaper public opinion Ahenk Türk Sesi Sada-yı Hak Şark
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | History of The Republic of Turkiye |
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2025 |
Submission Date | October 17, 2024 |
Acceptance Date | February 13, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike).