This study aims to analyze bread production, changes in bread prices, and crises in the production and supply of bread in the early period of the Republic of Türkiye, between 1923 and 1950. Factors such as droughts, economic depressions, wars and agricultural problems led to an increase in bread prices and deepened social impacts. In addition to being the staple food of the people, bread was associated with problems such as poverty and class inequality. Especially in the 1930s, which coincided with the aftermath of the economic crisis of 1929, and especially during World War II, the increase in bread prices and the difficulties experienced in obtaining this food product, which was the staple of consumption for low-income groups, caused these social classes to suffer.
In the Early Republican period, various measures were taken against crises and bread prices were controlled and monitored. In particular, law enforcement officers inspected bread production facilities to prevent black market activities. Different types of bread were also produced according to the periodic conditions in order to minimize the effects of the famines. As a state policy, reports were prepared on how to increase grain production, seed improvement projects were developed, and the state met the seed needs of farmers during periods of natural disasters, especially floods and droughts. This study, which utilizes the Document Analysis Method, one of the methods of historical research, has benefited from the Ottoman Archives, the Republican Archives, the Archives of the Ministry of Foreign Affairs, newspapers, copyright and research works.
Yok
Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin erken döneminde, 1923-1950 yılları arasında, ekmek üretimi, fiyatlarında meydana gelen değişim, ekmeğin üretim ve tedarikinde yaşanan krizleri incelemeyi amaçlamaktadır. Kuraklık, ekonomik buhranlar, savaşlar ve zirai alanda yaşanan problemler gibi faktörler, ekmek fiyatlarının artmasına ve toplumsal etkilerin derinleşmesine yol açmıştır. Ekmek halkın temel gıda maddesi olmasının yanı sıra, yoksulluk ve sınıfsal eşitsizlik gibi sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Özellikle büyük bir ekonomik krizin yaşandığı 1929 yılı sonrasına denk gelen 1930’lu yıllar ve bilhassa II. Dünya Savaşı yıllarında ekmek fiyatlarındaki artış, düşük gelirli kesimlerin temel tüketim maddesi olan bu gıda ürününün temin edilmesinde yaşanan güçlükler bu toplumsal sınıfların sıkıntı çekmelerine neden olmuştur.
Erken Cumhuriyet döneminde krizlere karşı çeşitli tedbirler alınmış ekmek fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılmış ve denetlenmiştir. Bilhassa kolluk kuvvetleri tarafından ekmek üretim mekânları teftiş edilerek karaborsa faaliyetlerinin önüne geçilmek istenmiştir. İhtiyaca binaen dönemsel koşullara göre farklı türlerde ekmekler de üretilerek yaşanan kıtlıkların etkileri asgari düzeye indirilmeye çalışılmıştır. Devlet politikası olarak hububat üretiminin nasıl artırılacağı hususunda raporlar hazırlanmış, tohum ıslah projeleri geliştirilmiş, doğal afetlerin özellikle sel ve kuraklıkların olduğu dönemlerde devlet çiftçilerin tohumluk ihtiyaçlarını karşılamıştır. Tarih araştırma yöntemlerinden biri olan Doküman Analizi Yöntemi kullanılan bu çalışmada Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi, Dışişleri Bakanlığı Arşivi, gazeteler, telif ve tetkik eserlerden yararlanılmıştır.
Yok
Yok
Yok
Yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | History of The Republic of Turkiye |
Journal Section | research Article |
Authors | |
Project Number | Yok |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | January 24, 2025 |
Acceptance Date | April 7, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike).