In this
study, the effect of the feeds with different levels of energy and protein on
live weight gain, feed intake, feed efficiency ratio, abdominal fat deposition
and feed cost of broiler chicks and chickens were investigated.
No
significant differences had been observed between groups consumed different
levels of protein and energy in diet (P<0.05). Also, no differences for feed
efficiency ratio were found betıveen groups.
Abdominal
fat deposition were found significant for groups consuming diet with high level
energy (P<0.05).The lowest abdominal fat deposition had been obtained in
diets with 3001 Kcal/kg energy and 22.9 °/o CP in the 0-28 th days; ıvith 3111
Kcal/kg energy and 20.12 °/o CP in 25-49 th days the fourth group. Based on the
cost of 1 kg carcass, the fourth group has been found to be more advantageous.
Bu araştırmada farklı düzeylerde enerji ve
protein içeren yemlerin broyler civciv ve piliçlerin canlı ağırlık artışları,
yem tüketimleri, yemden yararlanma dereceleri, abdominal yağ birikimleri ve yem
maliyetleri üzerine etkileri incelenmiştir.
Farklı düzeylerde protein ve enerji içeren
rasyonları tüketen grupların canlı ağırlıkları arasında önemli bir farklılık
gözlenmemiştir (P>0.05). Yem tüketimleri ve yemden yararlanma dereceleri
bakımından da gruplar arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır.
Enerji düzeyi yüksek yemleri
tüketen grupların abdominal yağ miktarları diğerlerinden önemli ölçüde yüksek
bulunmuş (P<0.05) ve en düşük abdominal yağ miktarı 0-28. günlerde 3001
Kcal/kg enerji ve °/o22.9 HP; 28-49. günler arasında 3111 Kcal/kg enerji ve
%20.12 HP içeren yemleri tüketen 4. gruptan elde edilmiştir. Bir kg karkas
maliyeti bakımından da 4. grup diğerlerinden daha avantajlı bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 6, 1995 |
Submission Date | January 12, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 1 Issue: 1 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.