Bu araştırma Van il merkezinde ambalajsız olarak satışa sunulan çiğ inek sütlerinde aflatoksin M1 (AFM1) düzeyini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yaz mevsiminde (haziran, temmuz ve ağustos aylarında) Van il merkezinde bulunan marketlerde ambalajsız olarak satışa sunulan 100 adet çiğ süt örneği aflatoksin M1varlığı ve seviyesi yönünden analize alınmıştır. Süt örneklerinde AFM1 varlığı ve düzeyi kompetetif ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) yöntemi ile tespit edilmiştir. Analize alınan 100 çiğ inek sütü örneğinin 15 tanesinde (%15) AFM1 belirlenememiş, 53 tanesinde (%53) tespit limitinin (5 ppt) altında bulunmuş, 21 tanesinde (%21) 6.61 ile 76.96 ng/l arasında ortalama 24.60±17.89 ng/l olarak bulunurken 11 (%11) örnekte ise 80 ng/l’den yüksek seviyede AFM1 tespit edilmiştir. Analize alınan çiğ inek sütü örneklerinin 12 tanesinin (%12) AFM1 seviyesi yönünden Türk Gıda Kodeksi’nde süt için verilen limitlere (50 ng/l) uygun olmadığı ortaya konmuştur. Tüketime sunulan çiğ inek sütü örneklerinde yasal limitlerden yüksek seviyede AFM1 tespit edilmesi, bu ürünlerin tüketilmesinin halk sağlığı yönünden ciddi bir risk oluşturabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, çiğ süt üretiminde iyi bir izleme ve kontrol sistemi kurulmalı ve yüksek AFM1 içeren sütlerin satışının ve tüketiminin önüne geçilmelidir
The purpose of this study was to determine the levels of aflatoxin M1 (AFM1) in unpackaged sold raw cow's milk in center of the Van province, Turkey. For this purpose, 100 unpackaged raw cow's milk samples were collected from retail stores in center of the Van province during summer (June, July and August) and analyzed for presence and levels of AFM1. The levels of AFM1 in the milk samples were determined using the enzyme linked immunoassay (ELISA). In 100 raw cow’s milk samples analyzed, where AFM1 is not found in 15 samples (15%), it is found; below detection limit (5 ppt) in 53 samples (53%), between 6.61 and 76.96 ng/l, average 24.60±17.89 ng/l in 21 samples (21%) and above 80 ng/l in 11 samples in (11%). It is found out that, 12 (12%) of raw cow’s milk samples aren’t compatible with the limits (50 ng/l) for milk in Turkish Food Codex in terms of aflatoxine M1 levels. Detecting aflatoxine M1 levels above legal limits in raw cow’s milk samples put up for sale indicate that consumption of these milks pose important risk in terms of public health. Therefore, should be established a good monitoring and control system in raw milk production and shall prevent the sale and consumption of milk containing high AFM1
Other ID | JA79AG82GB |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Submission Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 26 Issue: 3 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License