Use of electrolyzed oxidizing
water produced by using water and sodium chloride (NaCl) as a new disinfectant
has been gaining importance in food industry. Easy application, relatively
inexpensive, and harmless to environment are advantages of electrolyzed water
compared to other disinfectant substances. In the present study, some selected
surfaces, employee’s hands and salmon fish were tested for the efficiency of
electrolyzed oxidizing water in seafood processing environment. Effectiveness
of electrolyzed oxidizing water was analyzed by comparing the decrease of total
aerobic bacteria, coliform bacteria, Staphylococcus
spp. and Escherichia coli after
treatment of test surfaces and materials. The same treatment was performed by
using tap water as control. Statistically significant level of decrease was
observed in term of the bacterial counts with the samples treated with
electrolyzed oxidizing water. As a result, it has been demonstrated that
electrolyzed water can provide effective cleaning in seafood processing plants.
Su ve sodyum klorür (NaCl) kullanılarak elde edilen elektrolize su son
yıllarda yeni bir dezenfektan olarak tanımlanmaktadır. Kolay uygulanması, ucuz
oluşu ve çevreye zararsız olması diğer dezenfektan maddelere kıyasla
elektrolize suyun avantajlı olduğu noktalardır. Mevcut çalışmada su ürünleri
işleyen bir firmada seçilen yüzeyler, personel eli ve somon balığı şebeke suyu
ve elektrolize su kullanılarak yıkanmış ve ardından örnekleme yapılarak iki
yöntemin hijyenik duruma etkisi istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Tüm
örneklerde toplam canlı, koliform bakteri, Staphylococcus
spp. ve Escherichia coli düzeyleri tespit edilerek elektrolize su kullanımının
etkinliği araştırılmıştır. Örneklerin tamamında elektrolize su ile yıkamanın
etkinliği şebeke suyu ile karşılaştırıldığında mikroorganizma yükünde düşüş
saptanmış ve bu durum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak su
ürünleri işleyen işletmelerde elektrolize suyun etkili bir temizlik
sağlayabileceği ortaya konmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 20, 2017 |
Submission Date | April 6, 2017 |
Acceptance Date | June 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 28 Issue: 2 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License