In this study, the in vitro effect of Rosmarinus
officinalis L. (Rosemary) aqueous extract on rat gastric acid secretion was
investigated. 24 male Sprague Dawley male rats were used in the study. Rats
were euthanized by cervical dislocation in the presence of ketamine
hydrochloride (Ketalar: 75 mg / kg) and xylazine (Rompun: 15 mg / kg) anesthesia.
The isolated stomachs were left in the isolated organ bath for 1 hour for the
incubation period. At the end of this period, the pH of the mucosal fluid
obtained from the stomachs was evaluated as the basal pH. Histamine was then
applied to the bath environment to induce stomach acid secretion and the pH
values of the stomach contents were measured. Four different doses of Rosemary
extract (150, 300, 600 and 1200 μg / ml) were applied to the bath separately
and the pH of the stomach contents was recorded. In addition, Rosemary
Extract's four separate doses were applied to the individual baths with
Histamine and the pH values of the stomach contents were determined. The
resulting pH values were compared to the basal pH and the ΔPH values were
calculated. In conclusion, the effect of 150 μg / ml dose of Rosemary extract
on gastric acid secretion was not statistically significant and doses of 300,
600 and 1200 μg / ml increased stomach acid secretion statistically
significantly.
Bu
çalışmada Rosmarinus officinalis L.
(Rosemary) sulu ekstraktının rat mide asit salgısı üzerine in vitro etkisi araştırıldı. Araştırmada 24 adet Sprague Dawley
cinsi ergin erkek rat kullanıldı. Ratlar ketamine hydrochloride (Ketalar: 75
mg/kg) ve xylazine (Rompun: 15 mg/kg) anestezisi eşliğinde servikal dislokasyon metodu ile ötenazi edilerek mideleri
izole edildi. İzole edilen mideler izole organ banyosunda 1 saat inkubasyon
periyoduna bırakıldılar. Bu periyodun sonunda, midelerden elde edilen mukozal
sıvının pH’sı bazal pH olarak değerlendirildi. Daha sonra banyo ortamına
Histamin uygulanarak mide asit salgısı indüklendi ve mide içeriğinin pH
değerleri ölçüldü. Rosemary ekstraktının dört farklı dozu (150, 300, 600 ve
1200 µg/ml) banyoya ayrı ayrı uygulandı ve mide içeriklerinin pH’sı kaydedildi.
Ayrıca Rosemary ekstraktının dört farklı dozu tek tek banyoya Histaminle ile
birlikte uygulandı ve mide içeriklerinin pH değerleri belirlendi. Elde edilen
pH değerleri, bazal pH ile karşılaştırıldı ve ∆pH değerleri hesaplandı. Sonuç
olarak, Rosemary ekstraktının 150 µg/ml dozunun mide asit salgısı üzerine
etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ve 300, 600 ve 1200 µg/ml
dozlarının mide asit salgısını istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırdığı
belirlendi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 20, 2017 |
Submission Date | March 31, 2017 |
Acceptance Date | July 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 28 Issue: 2 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License