In this
study, it was evaluated of the risk in terms of public health because of the
occurence of L. monocytogenes in
local produced cheese in Hatay, and its resistance against some antibiotics.
116 local produced cheese obtained from village and district markets were used
as material. Classical
culture methods and PCR techniques were used in microbiological analysis. The
susceptibility tests of the antibiotics, ampicillin
(10 µg), gentamicin (10 µg), streptomycin (10 µg), tetracycline (30 µg),
chloramphenicol (30 µg), erythromycin (15 µg) and vancomycin (30 µg) applied to
the obtained
isolates via disk
diffusion method, and data was evaluated according to CLSI 2012 and EUCAST
2014. L. monocytogenes was detected
in 20 of 116 (17.24%) samples. It was observed that among the obtained
isolates, 1 isolate (5%) vancomycin, 2 isolates (10%) chloramphenicol, 6
isolates (30%) tetracycline, 1 isolate (5%) ampicillin, 4 isolates (20%)
erythromycin, 5 isolates (25%) against gentamicin is resistant and all of the
isolates is sensitive against streptomycin. Determination of L. monocytogenes as ratio of 17.24% in
the local produced cheese samples that collected from different districts of
Hatay province, and detection of resistance of these isolates against to the
different antibiotics was evaluated as a risk factor in terms of public health.
It was suggested that advanced research should be focused on development of
standard production technique in local products, control of production and
sales point, and conscious antibiotics usage.
Bu
çalışma ile Hatay’da üretilen yöresel peynir örneklerinde Listeria monocytogenes
varlığı ve elde edilen izolatların bazı antibiyotiklere karşı
dirençliliklerinin belirlenmesi ile halk sağlığı açısından oluşturabileceği
riskin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada; Hatay ilinde bulunan köy ve semt
pazarlarından temin edilen 116 adet yöresel peynir örneği materyal olarak
kullanılmıştır. Örneklerden klasik kültür metodu ile L. monocytogenes
izolasyonu yapılarak, izolatlar PCR tekniği ile doğrulanmıştır. Elde edilen
izolatlara disk difüzyon metodu ile ampisilin (10 µg), gentamisin (10 µg),
streptomisin (10 µg), tetrasiklin (30 µg), kloramfenikol (30 µg), eritromisin
(15 µg) ve vankomisin (30 µg) yönünden antibiyotik duyarlılık testleri
yapılarak elde edilen sonuçlar CLSI 2012 ve EUCAST 2014’e göre
değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda 116 örneğin 20’sinden (%17.24) L. monocytogenes
identifiye edilmiş, elde edilen izolatların 1’inin (%5) vankomisin, 2’sinin
(%10) kloramfenikol, 6’sının (%30) tetrasiklin, 1’inin (%5) ampisilin, 4’ünün
(%20) eritromisin ve 5’inin de (%25) gentamisin’e karşı dirençli, tamamının ise
streptomisine duyarlı olduğu saptanmıştır. Hatay’da farklı noktalardan toplanan
yöresel peynir örneklerinden L.
monocytogenes’in %17.24 oranında izole edilmesi ve bu izolatların farklı
antibiyotiklere direnç göstermesi halk sağlığı açısından risk faktörü olarak
değerlendirilmiştir. Bu nedenle bu tip yöresel ürünlerde standart üretim
tekniklerinin belirlenmesi, üretim ve satış noktalarında denetimlerin ve
bilinçli antibiyotik kullanımının sağlanması yönünde çalışmaların yapılması
önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 20, 2016 |
Submission Date | January 16, 2016 |
Acceptance Date | February 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 27 Issue: 1 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License