Mistletoe
lektin-I (ML-I)’in, farklı dozlarının tümör nekroz faktör-α (TNF-α), nitrik
oksit (NO), total antioksidan ve oksidan kapasite (TAK, TOK) düzeylerine
etkisinin araştırıldığı çalışmada, her birinde 7 adet tavşan bulunan, birisi
kontrol olmak üzere 4 grup oluşturuldu. Gruplara sırasıyla 0.5, 1 ve 2 ng/kg
ML-I intraperitonal (i.p.) olarak enjekte edildi. Enjeksiyonu takiben 1., 6.,
12. ve 24. saatlerde kan örnekleri alınarak plazmaları elde edildi. 0.5 ng/kg
ML-I verilen grupta TNF-α düzeyinin bütün saatlerde kontrol ve diğer lektin
gruplarına göre yüksek olmakla birlikte 1. saatte en yüksek değerine ulaştığı
(p<0.01) saptandı. 0.5 ve 1 ng/kg lektin dozlarının 1. saatte NO düzeyini
azalttığı (p<0.05), 1 ve 2 ng/kg lektin dozlarının 12. saatte NO düzeyini
arttırdığı (p<0.05), gruplar arasında istatistiksel olarak bir farkın
oluşmadığı gözlendi. 0.5 ng/kg ML-I verilen gruptan alınan numunelerde, 1 saat
sonra elde edilen TAK değerlerinin 6, 12 ve 24. saatlere göre istatistiksel
olarak yüksek (p<0.05) olduğu, TOK düzeylerinde istatistiksel olarak bir
değişim olmadığı gözlemlendi. 0.5 ng/kg dozundaki ML-I’in TNF-α ve NO
düzeylerinde değişiklik meydana getirmesi,
lektinin akut durumlarda antioksidan özellik gösterebileceği kanaatini
oluşturdu.
This
paper aimed to investigate the effect of different doses of mistletoe lectin-I
(ML-I) on the levels of tumor necrosis factor-α (TNF-α), nitric oxide (NO),
total antioxidant and oxidant capacity (TAC, TOC). The rabbits were divided
into 4 groups (Control, Group-I, II and III) each group contained 7
rabbits. 0.5, 1 and 2 ng/kg of ML-I were
administered to treatment groups via intraperitoneal route, respectively.
Plasmas of blood samples obtained in the 1st, 6st, 12th
and 24th hours following injection were seperated. TNF-α level in
the group treated with ML-I (0.5 ng/kg) was higher than that of control and
other lectin receiving groups at all hours, the highest value of TNF-α was
reached at 1st hour (p<0.01). 0.5 and 1 ng/kg doses of lectin
decreased NO level at 1st hour compared to control group
(p<0.05), 1 and 2 ng/kg doses of lectin increased NO levels (p<0.05) at
12th hour, no statistically significant difference was found between
the groups. In addition, TAC levels in samples
obtained from the group given 0.5 ng/kg ML-I after 1 hour was statistically
higher (p<0.05) than the samples taken at 6th, 12th
and 24th hours. No statistically significant change was found in the
level of TOC among lectin receiving groups. In conclusion, ML-I at 0.5 ng/kg
dose caused alterations in the levels of TNF-α and NO and showed an acute
antioxidant effect.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 20, 2017 |
Submission Date | January 12, 2017 |
Acceptance Date | April 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 28 Issue: 1 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License