Çalışmanın amacı koyunlarda nano selenyum (N-Se) ilavesinin bazı metabolik parametreler ve rumen fermantasyonu üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmada canlı ağırlıkları ortalama 60.1±0.44 kg olan 20 adet dişi Dorper koyunu ve bu koyunlardan deneme sonunda alınan kan örnekleri ve rumen sıvısı kullanıldı. Hayvanlar rastgele iki deneme grubuna (n=10) ayrıldı. Kontrol hayvanları, Se takviyesi olmadan, 0,06 mg/kg DM'lik doğal Se içeriği içeren temel rasyonla, diğer koyunlar, 3 g/baş/gün N-Se ilaveli temel rasyonla beslendi. Deneme, 10 gün yeme adaptasyon ve 56 gün besi dönemi olmak üzere 66 gün sürdürüldü. Serum toplam protein (p=0.514) ve albümin (p=0.126) düzeyleri N-Se takviyesiyle değişmedi. Serum T-kolesterol, trigliseritler, AST (p=0.001) ve ALT (p=0.030) seviyeleri, N-Se ilave edilen grupta kontrol grubu ile karşılaştırıldığında azaldı. N-Se ilavesi ruminal pH değerlerini (p=0.792), asetik asit (p=0.133) ve bütirik asidin molar konsantrasyonunu (p=0.089) etkilemezken, amonyak konsantrasyonu (p=0.001) azaldı ve toplam VFA konsantrasyonu (p=0.003) arttı. Asetatın propiyonata oranı, propiyonat konsantrasyonunun artmasına bağlı olarak azaldı (p=0.034). Elde edilen sonuçlar, N-Se takviyesinin rumen fermantasyonunu ve metabolik durumu olumlu yönde iyileştirdiğini gösterdi. N-Se'nin koyunlarda alternatif bir selenyum kaynağı olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
-
The aim of the study was to investigate the effects of nano selenium (N-Se) supplementation on some metabolik parameters and rumen fermentation in sheep. In the study, twenty female Dorper sheep, average 60.1±0.44 kg of body weight were used and blood samples and rumen fluid were taken at the end of trial. The animals were randomly divided into two trial groups (n=10). The control animals received the basal ration without Se supplementation, containing a native Se content of 0.06 mg/kg DM. The other sheep were fed the same basal ration supplemented with 3 g/head/day N-Se. Trial were 66 days with 10 days of adaptation to feed and 56 days of feeding period. Serum total protein (p=0.514) and albumin (p=0.126) levels did not change by feeding N-Se. Serum T-cholesterol, triglycerides, AST (p=0.001) and ALT (p=0.030) levels were decreased in the N-Se-treated group when compared with the control. Supplementation of N-Se did not effect ruminal pH values (p=0.792), the molar concentration of acetic acid (p=0.133) and butyric acid (p=0.089), but the ammonia concentration (p=0.001) was decreased, and total VFA concentration (p=0.003) was increased. The ratio of acetate to propionate decreased due to the increasing of propionate concentration (p=0.034). The obtained results indicated that N-Se supplementation positively improved ruminal fermentation and metabolic status. It was concluded that N-Se can be used as an alternatively available selenium source in sheep.
This study was carried out with the decision of the local ethics committee of animal experiments in Aksaray University with the date 12.09.2023 and number E-60580050-125.04-11124714.
-
-
The author wish to acknowledge Boğaziçi University Department of Chemistry’s Laboratory and also Assoc Prof Oktay Demircan for biolochical synthesizing the experimental N-Se.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Nutrition and Nutritional Diseases |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | - |
Early Pub Date | March 29, 2024 |
Publication Date | March 29, 2024 |
Submission Date | December 12, 2023 |
Acceptance Date | February 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 35 Issue: 1 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License