Research Article
BibTex RIS Cite

ÇOK DEĞİŞKENLİ KONTROL GRAFİKLERİNDEN HOTELLİNG T^2 GRAFİĞİ VE YAĞ SANAYİNDE BİR UYGULAMA

Year 2019, Volume: 4 Issue: 8, 39 - 56, 31.12.2019

Abstract

Kalite kontrol, üretim aşamasında spesifikasyonlara uymayan
ürünlerin ayrılması anlamına gelmektedir. Kalite kontrol grafiklerinin
kullanım amacı, bir süreçteki kalite değişkenlerinin normal dışı
davranışlarını belirlemektir. Bir tek kalite karakteristiğinin kontrolü
için tek değişkenli kalite kontrol grafikleri, birden fazla kalite
karakteristiğinin kontrolü için çok değişkenli kalite kontrol grafikleri
kullanılmaktadır. Çok değişkenli kalite kontrol çizelgelerinden olan
Hotelling 𝑇𝑇2 grafikleri, birden fazla kalite değişkeni eşzamanlı
gözlemek için kullanılır. Bu çalışmada Hotelling 𝑇𝑇2 çizelgeleri, bir
zeytinyağı fabrikasında yağ elde etme sürecine uygulanmıştır.

References

  • Baray, Alp: Üretimde Varyasyon: İstatiksel Yaklaşım, Đstanbul, Çağlayan Kitapevi, 2008.
  • Bıyıklı, K. 2009. Türk Zeytinyağlarının Saflık Derecelerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Çetin, Suna, Birgören, Burak: “Çok Değişkenli Kalite Kontrol Çizelgelerinin Döküm Sanayiinde Uygulanması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, C. XXII, No: 4, 2007, s. 809-818.
  • Fuchs, Camil, Kenett, Ron S.: Multivariate Quality Control: Theory and Applications 54, C.LIV, United States of America, Marcel Dekker, Inc., 1998.
  • Kotz, S; Lovelace, L, (1998), Process Capability Indices in Theory and Practice, Arnold, London
  • Kutlu, E. Şen, F. 2011.Farklı Hasat Zamanlarının Gemlik Zeytin (Olea Europea L.) Çeşidinde Meyve ve Zeytinyağı Kalitesine Etkileri. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 2011, 48 (2): 85-93
  • Montgomery, D.C., Introduction to Statistical Quality Control, 4th. ed., Wiley&Sons, New York, 2001.
  • Montgomery, D. C, (2005), Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons., New York.
  • Montgomery, Douglas C.: Introduction to Statistical Quality Control, 5. bsk, New York, John Wiley & Sons, Inc., 2005.
  • Özdamar, Kazım; Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi (Çok Değişkenli Analizler), İkinci Baskı, Kaan Kitapevi, 1999. 97-98
  • Özkale,Mahmude Revan, Kaçıranlar,Selahattin, Hotelling T^(2 ) Kontrol Grafiği ve MYT Ayrışımı
  • Tracy, Nola D., Young, John C., Mason, Robert L.: “Multivariate Control Charts for Individual Observations”, Journal of Quality Technology, C. XXIV, No: 2, 1992, s. 88-95.
  • Yang, Kai, Trewn, Jayant : Multivariate Statistical Methods in Quality Management, United States of America, McGrawHill Professional, 2004.
  • Wierda, S.J., “Multivariate Statistical Process Control- Recent Results and Directions for Future Research”, Statistica Neerlandica, 48(2), 147-168, 1994.
Year 2019, Volume: 4 Issue: 8, 39 - 56, 31.12.2019

Abstract

References

  • Baray, Alp: Üretimde Varyasyon: İstatiksel Yaklaşım, Đstanbul, Çağlayan Kitapevi, 2008.
  • Bıyıklı, K. 2009. Türk Zeytinyağlarının Saflık Derecelerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Çetin, Suna, Birgören, Burak: “Çok Değişkenli Kalite Kontrol Çizelgelerinin Döküm Sanayiinde Uygulanması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, C. XXII, No: 4, 2007, s. 809-818.
  • Fuchs, Camil, Kenett, Ron S.: Multivariate Quality Control: Theory and Applications 54, C.LIV, United States of America, Marcel Dekker, Inc., 1998.
  • Kotz, S; Lovelace, L, (1998), Process Capability Indices in Theory and Practice, Arnold, London
  • Kutlu, E. Şen, F. 2011.Farklı Hasat Zamanlarının Gemlik Zeytin (Olea Europea L.) Çeşidinde Meyve ve Zeytinyağı Kalitesine Etkileri. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 2011, 48 (2): 85-93
  • Montgomery, D.C., Introduction to Statistical Quality Control, 4th. ed., Wiley&Sons, New York, 2001.
  • Montgomery, D. C, (2005), Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons., New York.
  • Montgomery, Douglas C.: Introduction to Statistical Quality Control, 5. bsk, New York, John Wiley & Sons, Inc., 2005.
  • Özdamar, Kazım; Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi (Çok Değişkenli Analizler), İkinci Baskı, Kaan Kitapevi, 1999. 97-98
  • Özkale,Mahmude Revan, Kaçıranlar,Selahattin, Hotelling T^(2 ) Kontrol Grafiği ve MYT Ayrışımı
  • Tracy, Nola D., Young, John C., Mason, Robert L.: “Multivariate Control Charts for Individual Observations”, Journal of Quality Technology, C. XXIV, No: 2, 1992, s. 88-95.
  • Yang, Kai, Trewn, Jayant : Multivariate Statistical Methods in Quality Management, United States of America, McGrawHill Professional, 2004.
  • Wierda, S.J., “Multivariate Statistical Process Control- Recent Results and Directions for Future Research”, Statistica Neerlandica, 48(2), 147-168, 1994.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Economics
Journal Section Articles
Authors

Orhan Şahin This is me 0000-0001-7416-1673

Publication Date December 31, 2019
Submission Date September 24, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 4 Issue: 8

Cite

APA Şahin, O. (2019). ÇOK DEĞİŞKENLİ KONTROL GRAFİKLERİNDEN HOTELLİNG T^2 GRAFİĞİ VE YAĞ SANAYİNDE BİR UYGULAMA. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(8), 39-56.