Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÇOK DEĞİŞKENLİ KONTROL GRAFİKLERİNDEN HOTELLİNG T^2 GRAFİĞİ VE YAĞ SANAYİNDE BİR UYGULAMA

Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 8, 39 - 56, 31.12.2019

Öz

Kalite kontrol, üretim aşamasında spesifikasyonlara uymayan
ürünlerin ayrılması anlamına gelmektedir. Kalite kontrol grafiklerinin
kullanım amacı, bir süreçteki kalite değişkenlerinin normal dışı
davranışlarını belirlemektir. Bir tek kalite karakteristiğinin kontrolü
için tek değişkenli kalite kontrol grafikleri, birden fazla kalite
karakteristiğinin kontrolü için çok değişkenli kalite kontrol grafikleri
kullanılmaktadır. Çok değişkenli kalite kontrol çizelgelerinden olan
Hotelling 𝑇𝑇2 grafikleri, birden fazla kalite değişkeni eşzamanlı
gözlemek için kullanılır. Bu çalışmada Hotelling 𝑇𝑇2 çizelgeleri, bir
zeytinyağı fabrikasında yağ elde etme sürecine uygulanmıştır.

Kaynakça

  • Baray, Alp: Üretimde Varyasyon: İstatiksel Yaklaşım, Đstanbul, Çağlayan Kitapevi, 2008.
  • Bıyıklı, K. 2009. Türk Zeytinyağlarının Saflık Derecelerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Çetin, Suna, Birgören, Burak: “Çok Değişkenli Kalite Kontrol Çizelgelerinin Döküm Sanayiinde Uygulanması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, C. XXII, No: 4, 2007, s. 809-818.
  • Fuchs, Camil, Kenett, Ron S.: Multivariate Quality Control: Theory and Applications 54, C.LIV, United States of America, Marcel Dekker, Inc., 1998.
  • Kotz, S; Lovelace, L, (1998), Process Capability Indices in Theory and Practice, Arnold, London
  • Kutlu, E. Şen, F. 2011.Farklı Hasat Zamanlarının Gemlik Zeytin (Olea Europea L.) Çeşidinde Meyve ve Zeytinyağı Kalitesine Etkileri. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 2011, 48 (2): 85-93
  • Montgomery, D.C., Introduction to Statistical Quality Control, 4th. ed., Wiley&Sons, New York, 2001.
  • Montgomery, D. C, (2005), Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons., New York.
  • Montgomery, Douglas C.: Introduction to Statistical Quality Control, 5. bsk, New York, John Wiley & Sons, Inc., 2005.
  • Özdamar, Kazım; Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi (Çok Değişkenli Analizler), İkinci Baskı, Kaan Kitapevi, 1999. 97-98
  • Özkale,Mahmude Revan, Kaçıranlar,Selahattin, Hotelling T^(2 ) Kontrol Grafiği ve MYT Ayrışımı
  • Tracy, Nola D., Young, John C., Mason, Robert L.: “Multivariate Control Charts for Individual Observations”, Journal of Quality Technology, C. XXIV, No: 2, 1992, s. 88-95.
  • Yang, Kai, Trewn, Jayant : Multivariate Statistical Methods in Quality Management, United States of America, McGrawHill Professional, 2004.
  • Wierda, S.J., “Multivariate Statistical Process Control- Recent Results and Directions for Future Research”, Statistica Neerlandica, 48(2), 147-168, 1994.
Yıl 2019, Cilt: 4 Sayı: 8, 39 - 56, 31.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Baray, Alp: Üretimde Varyasyon: İstatiksel Yaklaşım, Đstanbul, Çağlayan Kitapevi, 2008.
  • Bıyıklı, K. 2009. Türk Zeytinyağlarının Saflık Derecelerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Çetin, Suna, Birgören, Burak: “Çok Değişkenli Kalite Kontrol Çizelgelerinin Döküm Sanayiinde Uygulanması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, C. XXII, No: 4, 2007, s. 809-818.
  • Fuchs, Camil, Kenett, Ron S.: Multivariate Quality Control: Theory and Applications 54, C.LIV, United States of America, Marcel Dekker, Inc., 1998.
  • Kotz, S; Lovelace, L, (1998), Process Capability Indices in Theory and Practice, Arnold, London
  • Kutlu, E. Şen, F. 2011.Farklı Hasat Zamanlarının Gemlik Zeytin (Olea Europea L.) Çeşidinde Meyve ve Zeytinyağı Kalitesine Etkileri. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 2011, 48 (2): 85-93
  • Montgomery, D.C., Introduction to Statistical Quality Control, 4th. ed., Wiley&Sons, New York, 2001.
  • Montgomery, D. C, (2005), Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons., New York.
  • Montgomery, Douglas C.: Introduction to Statistical Quality Control, 5. bsk, New York, John Wiley & Sons, Inc., 2005.
  • Özdamar, Kazım; Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi (Çok Değişkenli Analizler), İkinci Baskı, Kaan Kitapevi, 1999. 97-98
  • Özkale,Mahmude Revan, Kaçıranlar,Selahattin, Hotelling T^(2 ) Kontrol Grafiği ve MYT Ayrışımı
  • Tracy, Nola D., Young, John C., Mason, Robert L.: “Multivariate Control Charts for Individual Observations”, Journal of Quality Technology, C. XXIV, No: 2, 1992, s. 88-95.
  • Yang, Kai, Trewn, Jayant : Multivariate Statistical Methods in Quality Management, United States of America, McGrawHill Professional, 2004.
  • Wierda, S.J., “Multivariate Statistical Process Control- Recent Results and Directions for Future Research”, Statistica Neerlandica, 48(2), 147-168, 1994.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orhan Şahin Bu kişi benim 0000-0001-7416-1673

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 24 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Şahin, O. (2019). ÇOK DEĞİŞKENLİ KONTROL GRAFİKLERİNDEN HOTELLİNG T^2 GRAFİĞİ VE YAĞ SANAYİNDE BİR UYGULAMA. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(8), 39-56.