Research Article

Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması

Volume: 6 Number: 2 December 31, 2025
TR EN

Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması

Abstract

Bu çalışmanın amacı, detertraj ve kök yüzey düzleştirmesine (SRP) ek olarak injekte edilebilir trombositten zengin fibrinin (i-PRF) periodontal klinik parametrelere kısa dönem etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Evre II/III ve Derece B periodontitis ile teşhis edilen 23 hasta (32.17±8.14 yıl) dahil edilmiştir. Her hastanın bir kadranı kontrol grubuna (SRP), bir kadranı i-PRF grubuna (iPRF+SRP) rastgele atanmıştır. Klinik periodontal parametreler (Gingival indeks (GI), plak indeksi (PI), sondalanabilir cep derinliği (SCD), sondlamada kanama (SK), klinik ataçman kaybı (KAK), dişeti çekilme miktarı (DÇM)) ve dentin hassasiyeti başlangıçta (T0), 21. günde (T1) ve 3. ayda (T2) kaydedilmiştir. Elde edilen i-PRF, i-PRF grubundaki altı yüzeyinde de en derin ceplere sahip dişin cep tabanlarına enjekte edilmiştir. i-PRF uygulaması, T0 ve T1 zamanda olmak üzere toplam iki kere uygulanmıştır. Klinik parametreler açısından hem en derin cepte hem de aynı dişin altı yüzeylerine ait değerlendirmede her iki grupta da grup içinde zamanlar arasında anlamlı fark tespit edilirken (p<0.05), gruplar arası değerlendirmede anlamlı fark tespit edilmemiştir. Her iki grupta da PI, GI, SK, SCD, KAK zamanla azalırken, DÇM artmıştır. DH ise her iki grupta T1 zamanda artmış, T2 zamanda azalmıştır. Bu çalışmanın limitasyonları dahilinde başlangıç periodontal tedavinin her iki grupta iyileşme sağladığı ve i-PRF+SRP’nin, tek başına SRP’ye benzer şekilde klinik olarak olumlu bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ancak klinik parametreler üzerinde ek bir üstünlük sağlamadığı gözlemlenmiştir.

Keywords

References

  1. 1. Papapanou PN, Sanz M, Buduneli N, Dietrich T, Feres M, Fine DH, et al. Periodontitis: Consensus report of workgroup 2 of the 2017 World Workshop on the Classification of Periodontal and Peri-Implant Diseases and Conditions. J Clin Periodontol. 2018;45:162–170.
  2. 2. Cobb CM, Sottosanti JS. A re-evaluation of scaling and root planing. J Periodontol. 2021;92(10):1370–138.
  3. 3. Graziani F, Karapetsa D, Alonso B, Herrera D. Nonsurgical and surgical treatment of periodontitis: how many options for one disease? Periodontol 2000. 2017;75(1):152–588.
  4. 4. Chaffee BW, Couch ET, Ryder MI. The tobacco-using periodontal patient: role of the dental practitioner in tobacco cessation and periodontal disease management. Periodontol 2000. 2016;71(1):52–64.
  5. 5. Cortellini P, Tonetti MS. Clinical and radiographic outcomes of the modified minimally invasive surgical technique with and without regenerative materials: A randomized-controlled trial in intra-bony defects. J Clin Periodontol. 2011;38(4):365–73.
  6. 6. Harris R, Gamboa A, Dailey Y, Ashcroft A. One‐to‐one dietary interventions undertaken in a dental setting to change dietary behaviour. Cochrane Database Syst Rev. 2012;2012(3): CD006540.
  7. 7. Jönsson B, Öhrn K, Lindberg P, Oscarson N. Evaluation of an individually tailored oral health educational programme on periodontal health. J Clin Periodontol. 2010;37(10):912–919.
  8. 8. Krishna R, De Stefano JA. Ultrasonic vs. hand instrumentation in periodontal therapy: clinical outcomes. Periodontol 2000. 2016;71(1):113–127.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Periodontics

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2025

Submission Date

October 21, 2025

Acceptance Date

November 20, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 6 Number: 2

APA
Eskin, K., Korkmaz Yalçın, D., & Altındal, D. (2025). Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması. Van Diş Hekimliği Dergisi, 6(2), 1-10. https://izlik.org/JA86CH89MZ
AMA
1.Eskin K, Korkmaz Yalçın D, Altındal D. Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması. VDJ. 2025;6(2):1-10. https://izlik.org/JA86CH89MZ
Chicago
Eskin, Kübra, Duygu Korkmaz Yalçın, and Dicle Altındal. 2025. “Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması”. Van Diş Hekimliği Dergisi 6 (2): 1-10. https://izlik.org/JA86CH89MZ.
EndNote
Eskin K, Korkmaz Yalçın D, Altındal D (December 1, 2025) Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması. Van Diş Hekimliği Dergisi 6 2 1–10.
IEEE
[1]K. Eskin, D. Korkmaz Yalçın, and D. Altındal, “Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması”, VDJ, vol. 6, no. 2, pp. 1–10, Dec. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86CH89MZ
ISNAD
Eskin, Kübra - Korkmaz Yalçın, Duygu - Altındal, Dicle. “Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması”. Van Diş Hekimliği Dergisi 6/2 (December 1, 2025): 1-10. https://izlik.org/JA86CH89MZ.
JAMA
1.Eskin K, Korkmaz Yalçın D, Altındal D. Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması. VDJ. 2025;6:1–10.
MLA
Eskin, Kübra, et al. “Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması”. Van Diş Hekimliği Dergisi, vol. 6, no. 2, Dec. 2025, pp. 1-10, https://izlik.org/JA86CH89MZ.
Vancouver
1.Kübra Eskin, Duygu Korkmaz Yalçın, Dicle Altındal. Başlangıç Periodontal Tedaviye Ek Olarak Enjekte Edilebilir Trombosit Açısından Zengin Fibrinin Topikal Uygulamasının Klinik Etkinliğinin Araştırılması. VDJ [Internet]. 2025 Dec. 1;6(2):1-10. Available from: https://izlik.org/JA86CH89MZ