Research Article

LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması

Volume: 7 Number: 1 June 30, 2024
EN TR

LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması

Abstract

Bu çalışmanın temel amacı, asma yapraklarının türlerine göre doğru bir şekilde sınıflandırılmasında derin öğrenme tekniklerinin etkinliğini araştırmaktır. LeNet ve ResNet mimarilerinin entegrasyonu, bu sınıflandırmayı gerçekleştirmenin bir yolu olarak kullanılmıştır. Gerekli veri seti için, beş farklı türü temsil eden 500 asma yaprağı görüntüsünden oluşan kapsamlı bir koleksiyon kullanılmıştır. Sınıflandırma performansını optimize etmek için kritik bir bileşen olarak özellik seçimine önemli bir vurgu yapıldı. İlgili özelliklerin dikkatli bir şekilde seçilmesi ve gereksiz olanların ortadan kaldırılmasıyla, kullanılan modellerin doğruluğunun artırılması amaçlanmıştır. Seçilen derin özelliklerle birlikte LeNet-5 yaklaşımından yararlanılarak %93.99 gibi iyi bir doğruluk oranına ulaşılmıştır. Bu, asma yaprağı sınıflandırması için kullanılan diğer son teknoloji yöntemlerin performansını aşmıştır. Bu kayda değer bulgulara dayanarak, gelecekteki araştırmalar için umut verici birkaç yol belirlenmiştir. Bunlar arasında alternatif derin öğrenme mimarilerinin araştırılması, çeşitli özellik seçim yöntemlerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve bu tekniklerin diğer bitki türlerinden yaprakların tanımlanmasını kapsayacak şekilde genişletilmesi yer almaktadır.

Keywords

References

  1. Koklu M, Unlersen MF, Ozkan IA, Aslan MF, Sabanci K. "A CNN-SVM study based on selected deep features for grapevine leaves classification". Measurement. 188,110425,2022.
  2. Bharadi V, Mukadam AI, Panchbhai MN, Rode NN. "Image classification using deep learning". Int J Eng Res Technol. 2017.
  3. Krishna MM, Neelima M, Harshali M, Rao MVG. "Image classification using deep learning". Int J Eng Technol, 7(2.7),614–7, 2018.
  4. Hu B, Ergu D, Yang H, Liu K, Cai Y. "Document images classification based on deep learning". Procedia Comput Sci.,162,514–22,2019.
  5. Yadav S, Sawale MD. "A review on image classification using deep learning". World J Adv Res Rev., 17(1),480–2, 2023.
  6. You J. "Leaf Image Classification Using Deep Learning Network". Acad J Comput Inf Sci., 4(3),109–15, 2021.
  7. Yang K, Zhong W, Li F. "Leaf segmentation and classification with a complicated background using deep learning". Agronomy, 10(11),1721, 2020.
  8. Nguyen Thanh TK, Truong QB, Truong QD, Huynh Xuan H. "Depth learning with convolutional neural network for leaves classifier based on shape of leaf vein". In: Intelligent Information and Database Systems: 10th Asian Conference, ACIIDS 2018, Dong Hoi City, Vietnam, March 19-21, 2018, Proceedings, Part I 10. Springer, p. 565–75, 2018.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Deep Learning

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2024

Submission Date

May 17, 2024

Acceptance Date

June 3, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 7 Number: 1

APA
Kayaalp, K., & Varol, A. (2024). LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması. Veri Bilimi, 7(1), 16-25. https://izlik.org/JA64SX66NH
AMA
1.Kayaalp K, Varol A. LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması. Data Sci. J. 2024;7(1):16-25. https://izlik.org/JA64SX66NH
Chicago
Kayaalp, Kıyas, and Aygün Varol. 2024. “LeNet Ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri Ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması”. Veri Bilimi 7 (1): 16-25. https://izlik.org/JA64SX66NH.
EndNote
Kayaalp K, Varol A (June 1, 2024) LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması. Veri Bilimi 7 1 16–25.
IEEE
[1]K. Kayaalp and A. Varol, “LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması”, Data Sci. J., vol. 7, no. 1, pp. 16–25, June 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64SX66NH
ISNAD
Kayaalp, Kıyas - Varol, Aygün. “LeNet Ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri Ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması”. Veri Bilimi 7/1 (June 1, 2024): 16-25. https://izlik.org/JA64SX66NH.
JAMA
1.Kayaalp K, Varol A. LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması. Data Sci. J. 2024;7:16–25.
MLA
Kayaalp, Kıyas, and Aygün Varol. “LeNet Ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri Ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması”. Veri Bilimi, vol. 7, no. 1, June 2024, pp. 16-25, https://izlik.org/JA64SX66NH.
Vancouver
1.Kıyas Kayaalp, Aygün Varol. LeNet ve ResNet Derin Öğrenme Modelleri ile Asma Yapraklarının Sınıflandırması. Data Sci. J. [Internet]. 2024 Jun. 1;7(1):16-25. Available from: https://izlik.org/JA64SX66NH