Research Article
BibTex RIS Cite

Demokrat Parti dönemi hayvancılık politikaları ve veteriner hekimliği hizmetleri

Year 2017, Volume: 88 Issue: 2, 38 - 50, 15.06.2017

Abstract

Türkiye Cumhuriyeti, dış politikasını, II. Dünya Savaşı dışında kalabilmek için sürekli değiştirmiş; savaş sonrasında ise ABD güdümlü bir çizgiye oturtmuştur. Aynı yapılanma Truman Doktrini ve Marshall Yardımı etkisiyle, Türkiye’nin ekonomi politikasında da izlenmiştir. Demokrat Parti iktidarında, Kore Savaşı ile Dünya’da oluşan tarımsal ihtiyaç, Türkiye’nin geleneksel tarım ürünlerinin yüksek getiriye ulaşmasını sağlamıştır. Meraların tarım alanına dönüştürüldüğü bu dönemde hayvancılık da tarım kadar olamasa da gelişme göstermiştir. Demokrat Parti’nin iktidarda olduğu 14.05.1950–27.05.1960 arasında uygulanan hayvancılık politikaları ve veteriner hekimliği hizmetlerini tek ve bütünsel olarak ele almak amacıyla hazırlanmıştır.

References

  • .

Livestock politicies and veterinary services in “The Demokrat Parti”

Year 2017, Volume: 88 Issue: 2, 38 - 50, 15.06.2017

Abstract

Republic of Turkey constantly changed its foreign policy in order to stay out of the World War II and after the war, aligned with a line controlled by USA. Same constitution is also continued in the economy policy of Turkey with the support of the Truman Doctrine and the Marshall Aid. Theagricultural need occurred at World during Korean War enlisted income from traditional agricultural products of Turkey higher inthe power of Democrat Party. As pasturesconverted into cultivated areas, stockbreedingdidn’t enhance as agriculture did in that period.This article was prepared to take the applied breeding policies and veterinary servicesduring the power of Democrat Party between14.05.1950–27.05.1960 in hand totally.

References

  • .
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Savaş Volkan Genç

Atilla Özgür This is me

Publication Date June 15, 2017
Submission Date December 28, 2016
Acceptance Date March 26, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 88 Issue: 2

Cite

Vancouver Genç SV, Özgür A. Demokrat Parti dönemi hayvancılık politikaları ve veteriner hekimliği hizmetleri. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(2):38-50.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society