BibTex RIS Cite

Orta Anadolu Bölgesi Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ekonomik analizi

Year 2012, Volume: 83 Issue: 1, 5 - 14, 01.01.2012

Abstract

Araştırmada Niğde ve Konya DSYB’ne üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunlarını belirlemek amacıyla toplam 97 işletmeyle yapılan anket çalışması ve bazı ölçüm ve tespitlere dayalı veriler değerlendirilmiştir. İşletmeler ölçekleri itibariyle 5 baş süt ineğine sahip olan işletmeler küçük ölçekli, 6-15 baş ineğe sahip olanlar orta ölçekli, 16 + üzeri baş ineğe sahip olanlar ise büyük ölçekli işletmeler olarak tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, işletmelerde maliyeti oluşturan masraf unsurları arasında % 59,42 ile yem ilk sırayı almış, bunu % 11,71 ile diğer (enerji, akaryakıt, yabancı sermaye faizi, diğer cari giderler ) giderler, % 7,95 ile amortismanlar, % 5,7 ile veteriner sağlık giderleri, % 4,74 ile işçilik giderleri, % 5,54 ile faiz, % 3,01 ile bakım onarım giderleri ve % 1,93 ile genel idare giderleri izlemiştir. İşletmelerin karlılık durumu, mali ve ekonomik rantabilite ile rantabilite faktörü rasyoları yardımıyla değerlendirilmiştir. 2007 yılında mali rantabilite 0.54, ekonomik rantabilite 1,08, rantabilite faktörü 0,02 ve masraf-hasıla oranı 1,07 olarak, 2008 yılında ise bu oranlar sırasıyla 0,93, 1,24, -0,01 ve 1,11 olarak tespit edilmiştir

The economic analysis of dairy cattle enterprises in Centre Anatolia Region which members of cattle breeders association of Turkey

Year 2012, Volume: 83 Issue: 1, 5 - 14, 01.01.2012

Abstract

It was aimed in this study to investigate the structures and problems of the member dairy farms in the dairy cattle breeders’ union of Niğde and Konya provinces. The data analyzed for this purpose were obtained from 97 farms through surveying and taking same measurements. The enterprises have been defined accordingly as; small scale with 5 head dairy cow capacity, medium scale with 6-15 head dairy cow capacity, large scale enterprises with 16+ head dairy cow capacity. According to the finding results, cost factors, which consist cost, include firstly 59,42 % feed, after 11,71 % other costs (energy + liquid fuel + other current costs), 7,95 % amortization, 5,7 % vets and meds, 4,74 % labour, 5,54 % interest, 3,01 % repair and maintenance and 1,93 % general management costs. The enterprises profitability status was estimated with financial and economic profitability and ratios of profitability factor. In the enterprises, it was founded that average financial rantability is 0,54 %, economic rantability is 1,08 % and rantability factor is 0,02 %, returns to scale was 1,07 in 2007. The values in 2008 were determinated respectıvely as 0,93, 1,24, -0,01 and 1,11

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA48FD56AE
Journal Section Research Article
Authors

Hakan Murat This is me

Engin Sakarya This is me

Publication Date January 1, 2012
Submission Date January 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 83 Issue: 1

Cite

Vancouver Murat H, Sakarya E. Orta Anadolu Bölgesi Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerine bağlı süt sığırcılık işletmelerinin ekonomik analizi. Vet Hekim Der Derg. 2012;83(1):5-14.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society