BibTex RIS Cite

Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı

Year 2016, Volume: 87 Issue: 1, 11 - 23, 01.01.2016

Abstract

Günümüzde her yıl milyonlarca insan gıda kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Sığır orjinli etler de insanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma; Amasya bölgesinde tüketime sunulan sığır orjinli kıyma ve çiğ hazır köfte örneklerinde Salmonella varlıklarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu kapsamda 50 sığır eti kıyması ve 50 çiğ hazır köfte örneği olmak üzere toplam 100 örnek analiz edildi. İzolasyon amacıyla iki aşamalı zenginleştirme işlemini kapsayan klasik kültür tekniği uygulandı. İzolasyon aşamasında; ön zenginleştirme amacıyla Tamponlanmış Peptonlu Su (TPS) ve selektif zenginleştirme amacıyla Rappaport Vassiliadis Broth (RV-Broth) ve katı besiyeri olarak Xylose Lysine Tergitol 4 (XLT4 suplementi ile) agar kullanıldı. İzolatların genotipik doğrulanması amacıyla Salmonella cins spesifik oriC ve invA gen varlıkları tek hedefli Polimeraz Zincir Reaksiyon (PZR) tekniği kullanılarak belirlendi. Analiz bulguları çerçevesinde; Salmonella spp. pozitif örnek sayısı 6 (%6)olup, 4’ü (n=50, %8) kıyma örneğinden, 2’si (n=50, %4) ise sığır orjinli çiğ hazır köfte örneğinden izole edildi. Sonuç olarak; sığır orjinli etler, insanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada da kıyma ve köfte örneklerinin Salmonella ile kontamine olduğu bulundu. Bu tür gıdalar Salmonella spp. nin insanlara naklinde önemli bir araç olabilir. Bu nedenlerle, sığır orjinli kıyma ve köfte örneklerinin gıda zehirlenmelerinde en yaygın etken olan Salmonella spp. ile kontamine olduğu ve bu yönüyle halk sağlığını tehdit edebileceği belirlendi

Presence of Salmonella spp. in ground beef and cattle meatball

Year 2016, Volume: 87 Issue: 1, 11 - 23, 01.01.2016

Abstract

Nowadays, millions of people
have died because of the foodborne diseases.
Cattle origin meats have also important role
in human salmonellosis. The aim of this study was to determine Salmonella spp. in ground
beef and raw meatball (cattle origin) samples
consumed in Amasya province, Turkey. Fifty
ground beef and 50 of meatball samples were
analyzed. Two enrichment step classic culture
technique was applied for the microbiologic
isolation. For the isolation Buffered Peptone
Water (BPW) was used for pre-enrichment
step and Rappaport Vassiliadis Broth (RVBroth)
was applied for selective enrichment
step and Xylose Lysine Tergitol 4 (XLT4
with supplement) was used for the selective
agar. For the confirmation of the isolates in
molecular levels, single target PCR assay was
used. For this purpose, invA and oriC genes
were determined in the isolates. Salmonella
spp. were determined in 6 (6%) of samples.
Distribution of 6 samples; 4 (n=50, 8%) out 6
was determined in ground beef samples and 2
(n=50, 4%) of 6 was determined in meatball
samples. As a result, ground beef and meatballs
were contaminated with the most widespread
foodborne bacteria, Salmonella spp. These
kind of samples may be a potential vehicle of
transmission of Salmonella spp. to humans.
Therefore, it is determined that Salmonella
could be threat to public health via consumed
ground beef or meatball samples.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA69FE98EK
Journal Section Research Article
Authors

Tuba Yıldırım This is me

Belgin Sırıken

Ceren Yavuz This is me

Publication Date January 1, 2016
Submission Date January 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 87 Issue: 1

Cite

Vancouver Yıldırım T, Sırıken B, Yavuz C. Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı. Vet Hekim Der Derg. 2016;87(1):11-23.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society