BibTex RIS Cite

Damızlık yumurta tavuğu rasyonlarina organik ve inorganik çinko ilavesinin kuluçka özellikleri ve civciv kalitesi üzerine etkileri

Year 2017, Volume: 88 Issue: 1, 3 - 12, 01.01.2017

Abstract

Bu araştırmada, damızlık yumurta tavuğu rasyonlarına farklı formda organik ve inorganik çinko ilavesinin kuluçka özellikleri ve civciv kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde yürütülmüş ve araştırmanın hayvan materyalini, toplam 216 adet Barred Rock tavuğu ile 18 adet Rhode Island Red horozu, yumurtacı hattı oluşturmuştur. Denemeye 48 haftalık yaşta başlanmış ve 16 hafta sürdürülmüştür. Rasyona farklı formda organik veya inorganik çinko ilavesi yapılarak 6 deneme grubu oluşturulmuştur. Kontrol ve deneme grupları rasyonları ortalama % 17 ham protein ve 2800 kcal/kg metabolik enerji içerecek şekilde düzenlenmiştir. Kontrol grubu çinko içermeyen mineral karması ile hazırlanmıştır. Çinko içermeyen gruba ek olarak, birinci gruba 60 mg/kg Çinko-Avila, ikinci gruba ZnSO4, üçüncü gruba ÇinkoRedoxMin, dördüncü gruba ZnO, beşinci gruba ZnClkatılmıştır. Araştırma rasyonuna farklı formda 60 mg/kg çinko ilavesinin yumurtadan çıkış gücü, döllülük oranı ve ölüm oranını etkilemediği, 60 mg/kg ZnRedoxMin‘in civciv kalitesi ve ağırlığını iyileştirdiği (P<0.05), civcive dönüşüm oranını etkilemediği sonucuna varılmıştır

The effects of organic and inorganic zinc supplemented in breeder hens’ rations on hatching traits and chick quality

Year 2017, Volume: 88 Issue: 1, 3 - 12, 01.01.2017

Abstract

In the study, the effects of different forms of organic and inorganic zinc minerals supplemented to rations of breeding laying hens were investigated on hatching traits and chick quality. The study was conducted in Ankara Poultry Research Institute and laying line was composed of 216 Barred Rock hens with 18 Rhode Island Red roosters. The study initiated with 48 weeks of age hens and continued for 16 weeks. Totally 6 experimental group was formed by adding different forms of organic or inorganic zinc minerals in rations. The control and experimental group rations were composed of 17% crude protein and 2800 kcal/kg metabolizable energy. The control group rations were prepared by using zinc-free mineral mix. In addition to non-zinc group, the first, second, third, fourth and fifth groups

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59GD93AY
Journal Section Research Article
Authors

Tarkan Sahın This is me

Ahmet Nuri Tasdemır This is me

Publication Date January 1, 2017
Submission Date January 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 88 Issue: 1

Cite

Vancouver Sahın T, Tasdemır AN. Damızlık yumurta tavuğu rasyonlarina organik ve inorganik çinko ilavesinin kuluçka özellikleri ve civciv kalitesi üzerine etkileri. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(1):3-12.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society