Nisin is a low molecular weight bacteriocin which is |
Nisin,
Lactococcus lactis tarafından
üretilen düşük moleküler ağırlıklı bir bakteriyosindir. Nisinin rumen
bakterilerinin saf kültürleri üzerine etkileri hakkında literatür sınırlıdır. Bu
çalışmanın amacı, nisin ve monensinin bazı Gram-pozitif ve Gram-negatif rumen
bakterilerinin saf kültürleri üzerine karşılaştırmalı etkilerini araştırmaktır.
Nisin ve monensinin antibakteriyal aktivite deneyleri, anaerobik koşullarda mikrodilüsyon
yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Monensinin Gram-pozitif rumen bakterileri
üzerine antibakteriyal etkisi nisinden daha yüksek bulunmuştur. Ruminococcus albus ve Eubacterium ruminantium monensine karşı
en duyarlı bakteriler olarak belirlenmiştir. Bu bakterilerin büyümesi, monensin tarafından sırasıyla 6 ve 12 µg/mL
konsantrasyonlarında tamamen baskılanmıştır. Nisin, monensinden farklı olarak R. albus, E. ruminantium ve Streptecoccus
bovis üzerine uyarıcı etkiler göstermiştir (p<0,05). Hem nisin hem de monensin, Ruminococcus flavefaciens ve Butyrivibrio
fibrisolvens üzerine potansiyel antibakteriyal aktivite sergilemişler (p<0,05),
ancak bu bakterileri tamamen baskılamamışlardır. Nisin ve monensin ayrıca Methanobacterium formicicum üzerine
baskılayıcı etki göstermemekle birlikte, monensinin bu methanojen üzerine potansiyel
antimikrobiyal etkinliğinin daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Gram-negatif
rumen bakterileri olan Megasphaera
elsdenii ve Fibrobacter
succinogenes’in, hem
nisin hem de monesine karşı dirençli oldukları belirlenmiştir. Nisin ve
monensinin özellikle bazı Gram-pozitif rumen bakterileri üzerine olan farklı
etkilerinin ruminal fermentasyon üzerine uyumlu olmayan etkilerinden sorumlu
olabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 15, 2020 |
Submission Date | July 16, 2019 |
Acceptance Date | August 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 91 Issue: 1 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society).
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society