Bu çalışma Ankara’da ikamet eden Suriyeli mültecilerin bazı sosyal ve ekonomik özelliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ankete katılan 178 hanedeki toplam 1022 bireyin %50,1’i kadınlardan ve %49,9’u erkeklerden oluşmaktadır. Aile üyelerinin %80’inin 35 yaş altında olduğu, ev hanımlarının %48’inin ilkokul, erkek aile reislerinin %40’nın ilkokul mezunu oldukları tespit edilmiştir. Ailelerde ortalama birey sayısı 5,78 (±0.18), çalışan sayısı 1,19 (±0.05), aile gelir ortalaması01282,3 (±60,31) TL olarak hesaplanmıştır. Ayrıca 82 ailenin para yardımı aldığı, bu para yardımının aile başına aylık 745.30 (±28,64) TL olduğu tespit edilmiştir. Ankete katılan mültecilerin Türkiye’ye gelmeden önceki meslekleri çoğunlukla (çoktan aza doğru); esnaflık, yevmiyeli işçilik, özel sektör çalışanlığıdır. Çalışmaya konu olan mültecilerin Türkiye’de kaldıkları süre ortalama 3.43 (±0.10) yıl, Ankara’da kaldıkları süre ise ortalama 2.88 (±0.10) yıl olarak hesaplanmıştır. Mültecilerin Türkiye'ye geldikten sonra gıda ürünlerinin güncel tüketim durumları incelendiğinde ise sebze, meyve, et ve süt ürünleri tüketimlerinin genel olarak azaldığı, karbonhidrat (makarna, ekmek, pirinç, bulgur vb.) ve tavuk eti tüketimlerinin arttığı görülmüştür. Mültecilerde karbonhidrat tüketimindeki artışa gelir seviyesindeki düşüklüğün sebep olduğu söylenebilir. Bununla birlikte bakliyat (mercimek, nohut, fasulye vb.) ve yumurta tüketimlerinin aynı kaldığı belirlenmiştir..
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
18L0239008
This study aims at analyzing some social and economic characteristics of Syrian refugees residing in Ankara. 50.1% of total 1,022 individuals in 178 households that participated in the survey consist of females and 49.9% thereof consist of males. It was determined that 80% of the family members were below the age of 35, 48% of the housewives is primary school graduates and 40% of the male head of households is primary school graduates. The average number of individuals of the families was calculated as 5.78 (±0.18), number of employed persons as 1.19 (±0.05) and average family income as TRY 1,282.30 (±60.31). It was also determined that 82 families are receiving monetary aid and that this aid is to TRY 745.30 (±28.64) per family. The refugees who participated in the survey were mostly working as tradesmen, casual workers, private sector employees (in descending order) before coming to Turkey. The duration of staying in Turkey of the refugees, who are the subject matters of the study, was calculated as average 3.43 (±0.10) years and the duration of their staying in Ankara as average 2.88 (±0.10) years. Upon inspection of current food consumption of refugees after coming to Turkey, it was seen that their vegetable, fruit, meat and dairy product consumptions decreased in general and their carbohydrates (pasta, bread, rice, bulgur, etc.) and chicken consumption increased. The increase in carbohydrate consumption of refugees is caused by the decline in their income. On the other hand, it was determined that their legumes (lentil, chickpea, bean, etc.) remained the same.
18L0239008
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 18L0239008 |
Publication Date | June 15, 2020 |
Submission Date | September 20, 2019 |
Acceptance Date | May 9, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 91 Issue: 2 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society).
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society