Gebelikte yavruların kemik gelişimini desteklemek için kalsiyum, vitamin, mineral ve omega 3 yağ asitlerinin kullanımı önerilmektedir. Bu çalışmanın amacı, bu özelliklerden zengin olan krill yağı ile karıştırılmış probiyotik yoğurt ile gebe ratları beslemek ve yavrularında uzun kemiklerin morfometrik gelişimini incelemektir. Bu amaçla deney grubunda 6 adet (krill yağı ile karıştırılmış yoğurtla beslenen gebe ratların yavruları) ve kontrol grubunda 6 adet (standart yemle beslenen gebe ratların yavruları) olmak üzere toplam 12 adet 2 aylık yavru rat çalışmada kullanıldı. Yavru ratlar 2 aylık olduklarında biyometrik ölçümleri alındı. Ötanazi sonrasında yavruların uzun kemikleri (Humerus, antebrachium, femur, ossa cruris) maserasyonla temizlendi. Bu kemikler fotoğraflandı. Bu kemiklerin uzunluk ve genişliklerinin morfometrik ölçümleri Image J programı kullanılarak yapıldı. SPSS (20.0 Versiyonu) programında sağ ve sol bacak kemikleri arasında ve kontrol ve deney grupları arasında Independent Samples T testi ile parametreler karşılaştırıldı. Ayrıca parametreler arasında Pearson korelasyon testi uygulandı. Çalışmanın sonuçları, gebe ratların tükettiği krill yağı ilaveli yoğurt diyetinin kemik uzunluk parametreleri ve yavrularının biyometrik parametreleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterdi.
Ethical approval was obtained from the Burdur Mehmet Akif Ersoy University Animal Experiments Local Ethics Committee (No: 1046, Date: 07.03.2023) in order to conduct this study.
The use of calcium, vitamins, minerals, and omega 3 fatty acids during pregnancy are recommended to support the bone development of infants. The aim of this study is to feed pregnant rats with the probiotic yoghurt mixed with krill oil, which is rich in these features, and examine the morphometric development of long bones in their offspring. For this purpose, a total of twelve 2-month-old offspring including 6 in the experimental group (offspring of pregnant rats fed with yoghurt mixed with krill oil) and 6 in the control group (offspring of pregnant rats fed a standard feed), were used in the study. When they became 2 months old, their biometric measurements were taken. After euthanasia, long bones of the offspring (Humerus, antebrachium, femur, ossa cruris) were cleaned by maceration. These bones were photographed. Morphometric measurements of the length and width of these bones were made using the Image J program. In the SPSS (20.0 Version) program, the parameters were compared between the right and left leg bones and between the control and experimental groups by running the Independent Samples T test. Additionally, Pearson’s correlation test was applied between the parameters. The results of the study indicated that this diet with krill oil and yogurt consumed by pregnant rats had positive effects on the length parameters of the bones and biometric parameters of their offspring.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Anatomy and Physiology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2024 |
Submission Date | March 25, 2024 |
Acceptance Date | September 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 19 Issue: 3 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License