Review
BibTex RIS Cite

Towards A More Sustainable Existential Paradigm of De-growth and De-development to be Established in Our Modern World

Year 2024, Issue: 8, 73 - 91, 30.12.2024
https://doi.org/10.62068/visbid.1525032

Abstract

In the past couple of centuries, the individual and social ontologies have become negatively affected on a multi-dimensional scale by the anti-environmentalist, anti-ecologist, anti-humanistic paradigms of the Industrial Revolution, giving way to a problematic as well as counterproductive zeitgeist or conjuncture, redundant productionism, metropolitan expansionism and over—consumerism characterized by ontological disintegrations, existentialist crises exacerbated by ecological, mayhems and environmental catastrophes as well as degraded ecosystems experienced on a gradual basis. The focus of our study, therefore, has been to investigate the multi-dimensional and multi-layered effects of over-industrialization processes on the natural environment and the factors that have led to the construction of cities in a manner that is contrary to all kinds of civilizational development, ignoring the ontological well-being paradigms of humanity, and to evaluate the hitherto ignored multi-faceted effects and consequences of such over-industrial and over-developmentalist paradigms and conjunctures in all areas of social, individual, public and educational life, inspired by conceptual and mixed methodologies. Based on the aforementioned particularities of the global conjuncture, our study, which was inspired by mixed methodological postulates and quantitatively adopted research approaches, was conducted in an attempt to highlight the aforementioned negative impacts of industrial civilization and bring up a reinforced and a reiterated critical discourse-analysis of the problematic paradigms of this kind of lifestyle, in order to make a contribution to cultivating a collective awareness for a holistic well-being to be established on the part of humanity in each and every nook of the modern world, chief among them the educational institutions.

References

  • Ivankova, N. V., & Creswell, J. W. (2009). Mixed methods. Qualitative Research in Applied Linguistics: A Practical İntroduction, 23, 135-161.

Modern Dünyada Daha Sürdürülebilir ve Daha Minimalist Bir Büyüme ve Kalkınmayı Öngören Varoluşsal Bir Paradigmaya Doğru

Year 2024, Issue: 8, 73 - 91, 30.12.2024
https://doi.org/10.62068/visbid.1525032

Abstract

Geçtiğimiz birkaç yüzyıl içinde bireysel ve toplumsal ontolojiler, Sanayi Devrimi'nin çevre, ekoloji ve hümanizm karşıtı paradigmalarından çok boyutlu bir ölçekte olumsuz etkilenmiştir. Çeşitli sorunlar doğurmanın da yanı sıra verimsiz bir ‘zeitgeisti’ - zamanın ruhunu - doğurarak problematik bir konjonktüre, gereksiz üretimciliğe, metropol yayılmacılığına ve ontolojik parçalanmalar da dahil olmak üzere, ekolojik kargaşalar ve çevresel felaketler tarafından şiddetlendirilen varoluşsal krizler ve kademeli olarak deneyimlenen bozulmuş ekosistemlerle karakterize aşırı tüketimciliğe yol açmıştır. Bu nedenle çalışmamızın odak noktası; aşırı sanayileşme süreçlerinin doğal çevre üzerindeki çok boyutlu ve çok katmanlı etkileri ve kentlerin, insanın ontolojik iyi-oluş paradigmalarının göz ardı edilerek, her türden medeniyetsel gelişmeye aykırı bir biçimde inşa edilmesine yol açan faktörler ve bu tür aşırı endüstriyel ve aşırı kalkınmacı paradigmaların ve konjonktürlerin yol açtığı sosyal, bireysel, kamusal ve eğitimsel yaşamların her alanında şimdiye değin göz ardı edilen çok yönlü etkileri ve sonuçlarının araştırılarak kavramsal ve karma metodolojilerden esinlenerek değerlendirilmesi olmuştur. Yukarıda da belirtilen küresel konjonktürün özelliklerine dayanarak, karma metodolojik varsayımlardan ve nitel olarak benimsenen araştırma yaklaşımlarından ilham alan çalışmamız, endüstriyel medeniyetin yukarıda belirtilen olumsuz etkilerini vurgulamak ve bu tür yaşam tarzının sorunlu paradigmalarının güçlendirilmiş ve tekrarlanan bir eleştirel söylem-analizini ortaya koymak, böylece modern dünyada; insanın bütün yaşamsal ekosistemleri içerisinde, özellikle eğitim kurumlarında, insanlığın bütünsel bir refaha kavuşması için kolektif bir farkındalığın ortaya konularak yaydırılmasına katkıda bulunmak amacıyla yürütülmüştür.

References

  • Ivankova, N. V., & Creswell, J. W. (2009). Mixed methods. Qualitative Research in Applied Linguistics: A Practical İntroduction, 23, 135-161.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Environmental Anthropology, Ecology, Sustainability and Energy, Environmental Sociology, Educational Sociology, Urban Sociology and Community Studies, Social Psychology
Journal Section Reviews
Authors

Dündar Kerçin 0009-0001-5803-310X

Mehmet Şirin Demir 0000-0002-9681-8741

Early Pub Date December 27, 2024
Publication Date December 30, 2024
Submission Date July 30, 2024
Acceptance Date December 18, 2024
Published in Issue Year 2024 Issue: 8

Cite

APA Kerçin, D., & Demir, M. Ş. (2024). Towards A More Sustainable Existential Paradigm of De-growth and De-development to be Established in Our Modern World. Van İnsani Ve Sosyal Bilimler Dergisi(8), 73-91. https://doi.org/10.62068/visbid.1525032

ViSBiD, MLA ve Crossref tarafından indekslenmektedir. Ayrıca Index Copernicus takip sistemine alınmıştır.