Research Article
BibTex RIS Cite

Yakari Animasyon Filminin Monomit Kuramı Perspektifinden Analizi

Year 2024, Issue: 8, 158 - 168, 30.12.2024
https://doi.org/10.62068/visbid.1576401

Abstract

İnsan, yaratıldığı andan itibaren sürekli mücadele içerisinde yaşamaya çalışır. İçerisinde bulunduğu bu mücadele kimi zaman anlam veremediği doğayla kimi zaman vahşi hayvanlarla kimi zaman da diğer insanlarladır. İnsanoğlunun bu var olma mücadelesinin belgeleri olarak da karşımıza mitolojik anlatılar çıkmaktadır. Bugün mitolojik anlatılar incelendiğinde, anlatıların pek çoğunda insanoğlunun yaşam mücadelesinin dile getirildiği görülmektedir. İşte anlatılan bu mitolojik hikâyelerde dikkati çeken bazı ortak unsurlar karşımıza çıkmaktadır. Anlatılan mitolojik hikâyeler, farklı kültürler ve farklı coğrafyalara ait olsa da birçoğunun benzer temalar etrafında şekillendikleri anlaşılmaktadır. Mitolojik anlatılarda karşımıza çıkan bu ortak temalar toplumların ortak bilinç dışının tezahürüdür. İşte tam da bu hususta Joseph Campbell, farklı kültürlere ait mitlerdeki olaylar ve kahramanların yaşadığı değişim evrelerinin birbirine benzediğini söyler. Kahramanın geçirdiği bu değişim evrelerini monomit adı vererek kuramlaştıran Campbell, kahramanın izlediği yolu yola çıkış, erginlenme, dönüş ana başlıkları altında merhalelere ayırmıştır. Her ana merhalenin ise alt bölümleri söz konusudur. Aslında tüm bu aşamaları incelediğimizde her yolculuğun birer döngüden ibaret olduğu anlaşılmaktadır: Kahramanın yolculuğu, yaşadığı sıradan dünyasında başlar ve yine orada son bulur. Monomit kuramı bugün geleneksel olarak nitelediğimiz hikâye, masal, destan gibi pek çok anlatı türüne uygulanabildiği gibi özellikle sinema ve animasyon yapımlarının kurgulanmasında tercih edilen bir uygulama olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yakari filmi de monomit kuramına göre kurgulanan filmlerden biridir. Bu çalışmada amaç, Yakari filmini monomit kuramı yöntemine göre çözümlemek ve kuramın animasyon filmlerinde de kullanılabileceğini göstermektir. Bu bağlamda çizgi roman serisi olan ve 2020 yılında animasyon filmi olarak gösterime giren Yakari animasyon filmi, Campbell’in sistemleştirdiği monomit kuramı yöntemine göre değerlendirilmiş, kahramanın yaşadığı aşamaları ve geçirdiği dönüşümleri yansıtan sahneler tespit edilmiştir.

Project Number

Proje tarafından desteklenmemektedir.

References

  • Aça, M. (2018). Dünya Mitolojilerinde Toprak Simgeciliği, Kültür Araştırmaları Dergisi, 1(1), 23-35.

Analysis of Yakari Animated Movie from the Perspective of Monomyth Theory

Year 2024, Issue: 8, 158 - 168, 30.12.2024
https://doi.org/10.62068/visbid.1576401

Abstract

Man has been trying to live in constant struggle since the moment he was created. This struggle he is in is sometimes with nature, which he cannot understand, sometimes with wild animals, sometimes with other people. Mythological narratives also appear before us as documents of this struggle of human beings for existence. When mythological narratives are examined today, it is seen that the struggle for human life is expressed in many of the narratives. Here are some common elements that attract attention in these mythological stories that are told. Although the mythological stories told belong to different cultures and different geographies, it is understood that many of them are shaped around similar themes. These common themes that we encounter in mythological narratives are the manifestation of the common unconscious of societies. In this regard, Joseph Campbell says that the events in the myths of different cultures and the stages of change experienced by the heroes are like each other. Campbell, who theorizes these stages of change that the hero undergoes by giving the name of monomyth, has divided the path followed by the hero into stages under the main headings of departure, maturation, return. Each main stage, on the other hand, has its subdivisions. In fact, when we examine all these stages, it becomes clear that each journey consists of a cycle: the hero's journey begins in the ordinary world he lives in and ends there again. Campbell has proved that this situation is present in a similar way in all the narratives he has compiled. Monomyth theory can be applied to many types of narratives such as stories, fairy tales, epics that we have traditionally characterized today, and it is also a preferred application especially in the editing of cinema and animation productions. Yakari film is also one of the films fictionalized according to the monomyth theory. In this study, it was aimed to analyze the Yakari film within the framework of the monomyth theory and to show that the hero cycle that Campbell said exists in narratives can also appear in animations. In this context, the Yakari animated film, which is a comic book series and was released as an animated film in 2020, was evaluated according to the monomyth theory method systematized by Campbell, the stages experienced by the hero and the transformations he underwent were determined.

Project Number

Proje tarafından desteklenmemektedir.

References

  • Aça, M. (2018). Dünya Mitolojilerinde Toprak Simgeciliği, Kültür Araştırmaları Dergisi, 1(1), 23-35.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Turkish Folk Literature
Journal Section Research Articles
Authors

Sinem Yücetürk 0009-0001-4301-7019

Project Number Proje tarafından desteklenmemektedir.
Early Pub Date December 27, 2024
Publication Date December 30, 2024
Submission Date October 30, 2024
Acceptance Date December 21, 2024
Published in Issue Year 2024 Issue: 8

Cite

APA Yücetürk, S. (2024). Yakari Animasyon Filminin Monomit Kuramı Perspektifinden Analizi. Van İnsani Ve Sosyal Bilimler Dergisi(8), 158-168. https://doi.org/10.62068/visbid.1576401

ViSBiD, MLA ve Crossref tarafından indekslenmektedir. Ayrıca Index Copernicus takip sistemine alınmıştır.