Özet 1 :Özet
Türkiye'nin güneydoğusunu da
içine alan, Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgede arpa, bezelye,
mercimek, nohut, keten, acı fiğ ile
birlikte evcilleştirildiğinden bu yana buğday insanların başlıca gıda kaynağı olmuştur.
Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde ekmek yiyecekle aynı anlamda
kullanılmaktadır. İnsanın buğdayla ilişkisi avcı-toplayıcı dönemde başlamıştır.
Yerleşik düzene geçişle birlikte (M.Ö. 8500) yiyecek kaynakları bulmak
gerekiyordu. Buğday ve arpa en uygun bitkisel kaynak olarak öne çıkmıştır. Son
yıllarda bazı bilim insanları Batı medeniyetin temelinin Yunan Medeniyeti değil,
Sümer Medeniyeti olduğunu belirtmektedir. Bereketli Hilal'de yükselen Sümer Medeniyeti'nin
temel kaynakları tahıl ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği idi. Tahıllar
içerisinde ise buğday, arpa ve baklagiller günümüzde olduğu gibi en önemli
türlerdi. Daha sonra bu bölgeden dünyaya
yayılan buğday, günümüze kadar nerdeyse tüm kıtalarda insanların temel besini
olmuştur.
Buğday dünyada en çok ekilen
ve gıda olarak tüketilen tahıldır. İnsanlar günlük enerji ihtiyaçlarının
yarısına yakınını buğdaydan sağlamaktadırlar. Yapılan çalışmalar önümüzdeki
20-30 yılda da bu durumun devam edeceğini öngörmektedir. Artan ve yetersiz
beslenen nüfusu beslemek için ciddi üretim artışı gerekmektedir. Ancak gelişmiş ve
dünya buğday üretiminin büyük kısmını karşılayan ülkelerde yaklaşık son 20
yıldır buğdayda verim artışı olmamakta, ya da çok az olmaktadır. Bu durumda açığın
büyük kısmı buğday üretim potansiyelinin çok altında verim alan gelişmekte olan
ülkelerden karşılanacaktır. Üretim artışının ve sürdürülebilirliğinin önündeki
engellerden en önemlileri sınırlı topak ve su kaynakları ile iklim
değişikliğidir. Önümüzdeki yıllarda bu kaynakların kullanılması ve paylaşılması
ile ilgili çatışmalar kaçınılmaz olacaktır. Ciddi kıtlık durumlarında belki de
paranın satın alamayacağı tek şey gıda olacaktır.
Özet 2 :
Abstract
The wheat has been the main
food source since it was domesticated with barley, peas, lentils, chickpeas,
linen, bitter vetch in the area called the Fertile Crescent, which also
includes the southern part of Turkey. In our country and many other country,
bread is used in the same sense as food. The relation of man to wheat has begun
in the hunter-gatherer period. With the permanent settlement (8500 BC) it was
necessary to find food sources. Wheat and barley are the most suitable
vegetable sources. In recent years, some scientists have pointed out that the
basis of Western civilization is not the Greek Civilization but the Sumerian
Civilization. The main sources of the Sumerian civilization, rising in the Fertile
Crescent, were cereal and small cattle breeding. In cereals, wheat, barley and
legumes were the most important species as they are today. Later, wheat
spreading from this region to the other part of the world became the basic food
of people in the whole continent.
Wheat is most commonly
cultivated and consumed as food grain in the world. People supply nearly half
of their daily energy needs from the wheat. The studies suggest that this
situation will continue in the next 20-30 years. Serious production increases
are needed to feed the growing and malnourished population. However, in
countries that have developed and meet most of world wheat production, there
has been no increase in yield in wheat for the last 20 years, and very few
have. In this case the majority of this gap will be meet by developing
countries which yields below the potential. The most important obstacles to
growth and sustainability of wheat production are limited clusters and water
resources and climate change. Conflicts over the use and sharing of these
resources in the coming years will be inevitable. In serious famine situations,
perhaps the only thing that money can't buy is food.
Journal Section | Articels |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 5, 2017 |
Submission Date | August 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 1 |
http://www.yalvacakademi.org/