YAŞLILARIN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜLERİNİN İÇ MEKȂN TASARIMINA UYGULANMASI
Abstract
Dünya nüfusu hızla yaşlanmakta ve yaşlılar giderek daha önemli bir tüketici grubu haline gelmektedir. Bu süreç ergonomi ve tasarım mesleklerini önemli ölçüde etkilemektedir. Ergonomist ve tasarımcıların yaşlı tüketicilerin yaşamını kolaylaştıracak ürünler tasarlayabilmeleri için antropometrik verilere ihtiyaç vardır. Ancak yaşlılara yönelik tasarımlar için verilerin yetersizliği ortadadır. Yaşlı bireylerin antropometrik ölçülerinin belirlenmesi, gözden geçirilmesi, tasarıma yansıtılması, kullanışlı ve optimum donanımların, araç-gereçlerin üretilmesi bir sorundur. Yaşlı nüfus giderek katlanmaktadır. Doğal olarak yaşlıların yaşamlarını uzun süre bağımsız olarak sürdürmeleri bir zorunluluktur. Özellikle yaşlılara yönelik mevcut ve tasarlanacak kurumların, yaşlı mekanlarının ve konutların yaşlının yaşamını kolaylaştırarak onları aktif hale getirmesi önemlidir. Ergonomik yaklaşım ve geronteknoloji yaşlıların tanınması, onların çevreyle uyum sağlaması ve tatmin edici bir yaşam sürdürmesi konusunda bir strateji sağlar. Yaşlının günlük yaşamını destekleyen mekan ve yer alan ürünler bireyin yerinde yaşamasını desteklediği gibi yaşam kalitesini de artıracaktır. Derleme niteliğindeki bu makalede yaşlıların antropometrik ölçülerinin tasarıma nasıl yansıtılacağı ele alınmakta, nitelikli ve bağımsız bir yaşam üzerindeki etkileri tartışılmaktadır.
Keywords
References
- Al-Ansari, M.S. and Mokdad, M. (2015). Elderly anthropometrics for ergonomic purposes. Journal of Educational & Psychological Sciences, 16, 1:605-632.
- Ankerson, K.S. and Gabb, B.S. (2002). Aging in place: Breaking the barriers. Implications, 7, 4:1-7.
- Arpaci, F. (2013). The investigation of the anthropometric dimensions of the university students in desk design for the classrooms. International Journal of Academic Research, 5, 2:217-221.
- Barli, O., Midilli Sari, R., Elmali, D. and Aydintan, E. (2006). Anthropometric evaluation of the crèches children furniture in Turkey. Coll. Antropol. 30, 4:853-865.
- Borkan, G.A., Hults, D.E. and Glynn, R.J. (1983). Role of longitudinal change and secular trend in age differences in male body dimensions. Human Biol. 55, 629-641.
- Brick, Y. and Lowenstein, A. (2011). Introduction. İFA Global Ageing, 7, 2:3-4.
- BS 4467 (1969). Guide to dimensions in designing for elderly people. London: British Standards Institution.
- Câmara, J.J.D., Engler, R.D.C. and Fonseca, P.D.O. (2010). Analysis and ergonomics of houses for elderly people. Periodicum Biologorum UDC, 112, 1:47-50.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
December 21, 2015
Submission Date
October 15, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 8 Number: 2