Research Article

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE SEDASYON-AJİTASYON VE AĞRI DEĞERLENDİRMESİNDE KULLANILAN İKİ ÖLÇÜM ARACININ TÜRKÇE’YE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Volume: 22 Number: 2 December 31, 2018
TR

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE SEDASYON-AJİTASYON VE AĞRI DEĞERLENDİRMESİNDE KULLANILAN İKİ ÖLÇÜM ARACININ TÜRKÇE’YE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Öz

Amaç: Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde sedasyon ve ajitasyonu değerlendirmede sık kullanılan Richmond Ajitasyon Sedasyon Skalası, ağrıyı değerlendirmede kullanılan Yüz, Bacaklar, Hareket, Ağlama, Avutabilme Davranışsal Skalası Türkçe’ye uyarlanarak Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Metot: Araştırma iki devlet hastanesinin Anestezi ve Reaminasyon Yoğun Bakım Ünitesi ile Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesinde ve Genel Yoğun Bakım Ünitesinde Nisan 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, toplam 150 hasta oluşturmuştur.  Araştırmanın verilerinin toplanmasında, sosyodemografik özellikler anket formu, RASS, Amerikan Yoğun Bakım Hemşireler Birliğinin Sedasyon Değerlendirme Ölçeği, Glaskow Koma Skalası, FLACC, Görsel Analog Skalası, Yüz İfadesi Skalası, APACHE-II kullanılmıştır. RASS ve FLACC Skalarının Türkçe’ye uyarlanmasında; geçerlik çalışmasında dil, kapsam, yapı geçerliliği yöntemleri, güvenirlik çalışmasında ise; iç tutarlılık yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada RASS için gözlemciler arasındaki uyumun birinci gün yüksek derecede ve önemli olduğunu (r=,649, p<0,005), ikinci ve üçüncü gün ise mükemmel düzeyde ve önemli olduğunu (sırasıyla: r=,949, p<0,001; r=1,000, p<0,001) göstermektedir. Araştırmada FLACC için üç günlük toplam ortalama puan gözlemciler arası uyum korelasyon katsayısı toplam ortalama değerleri; yüz maddesinde mükemmel düzeyde ve önemli (r=,977, p<0.001), bacaklar maddesinde yüksek düzeyde ve önemli (r=,616, p<0,005), hareket maddesinde mükemmel düzeyde ve önemli (r=1,000, p<0,001), ağlama maddesinde yüksek düzeyde ve önemli (r=,780, p<0,005), avutabilme maddesinde mükemmel düzeyde ve önemli (r=1,000,p<0.001) olduğunu göstermektedir. Sonuç: RASS ve FLACC skalaları erişkin yoğun bakım hastalarında sedasyon kalitesini ve derinliğini ölçmede ve ağrı değerlendirmesinde geçerliği ve güvenirliği yüksek değerlendirme araçlarıdır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. Aydın N, Bayram Ünlü N. Yoğun bakım ünitesinde bispectral indeks monitörizasyonu ile klinik sedasyon skorları arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi. [Uzmanlık Tezi], İstanbul: Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği; 2008.
  2. 2. Sungurtekin H. Yoğun bakımda analjezi. Yoğun Bakım Derneği Dergisi 2006; 4 1:58-64.
  3. 3. Shrutı BP, Kress JP. Sedatıon and analgesia in the mechanıcally ventilated patient. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012;185: 486-497.
  4. 4. Aydın Tel H, Çelik P. Yoğun bakım ünitesinde hemşire kontrollü sedasyon protokollerinin kullanımı. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 2017;21 2:50-54.
  5. 5. Sarsılmaz H, Akyol A. Yoğun bakım hemşireliği durum indeksi Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliği. Yoğun Bakım Dergisi 2012;10 4:190-201.
  6. 6. Sessler CN, Gosnell MS, Grap MJ, Brophy GM, O’Neal PV, Keane KA. et al. The richmond agitation–sedation scale validity and reliability in adult ıntensive care unit patients. Am J Respir Crit Care Med 2002; 166:1338-1344.
  7. 7. Ely WE, Truman B, Shintani A, Thomason WWJ, Wheeler PA, Gordon S. et al. Monitoring sedation status over time in ICU patients reliability and validity of the RİCHMOND AGİTATİON-SEDATİON SCALE (RASS). The Journal of The American Medical Associatıon 2003;June 11, 289, 22: 2983-2991.
  8. 8. Akın KE. Mekanik ventilasyon desteğinde olan hastalarda refleksolojinin sedasyon düzeyi ve yaşamsal belirtiler üzerine etkisi. [Doktora Tezi], İzmir, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2011.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

August 27, 2018

Acceptance Date

December 25, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 22 Number: 2

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

30490