Research Article

KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ

Volume: 24 Number: 2 September 19, 2020

KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ

Abstract

Amaç: Çalışma; hemşirelerin açık ve kapalı sistem aspirasyonu uygulamaya ilişkin görüşleri ile kapalı sistem aspirasyon hakkında verilen eğitimin bilgi ve görüşlerine etkisini değerlendirmek amacıyla tek grup ön test-son test yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Ege bölgesinde bir ilin iki kamu hastanesinde yoğun bakımlarda çalışan ve yetişkinlerde aspirasyon işlemi uygulayan 54 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Anket formunda hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri, açık ve kapalı sistem aspirasyona ilişkin görüşlerini kapsayan önermeler ve kapalı sistem aspirasyon işlem basamaklarına ilişkin kapalı uçlu bilgi soruları kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin eğitim öncesinde bilgi sorularında eksikliklerinin olduğu, eğitim sonrasında ise bilgi düzeylerinde anlamlı oranda artışın olduğu tespit edilmiştir. Eğitim sonrası hemşirelerin kapalı ve açık sistem aspirasyon ile ilgili önermelere verdikleri cevaplarda kapalı sistem ile ilgili olumlu ölçüde değişim olmuştur. Sonuç: Hemşirelerin kapalı sistem aspirasyon yöntemi ile ilgili bilgi ve becerileri hizmet içi programlarla geliştirilmeli, eğitim sonrasında bilgilerin güncel tutulması sağlanmalıdır.

Keywords

Supporting Institution

Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi

Project Number

2011SBE012

References

  1. 1. American Association for Respiratory Care – AARC AARC Clinical Practice Guidelines: endotracheal suctioning of mechanically ventilated patients with artificial airways. Respir Care 2010;55(6):758-764.
  2. 2. Ay FA. (2011). Sağlık uygulamalarında temel kavramlar ve beceriler. Adana, Türkiye: Nobel Kitabevi; 2011, ss. 551-556.
  3. 3. Wood CJ. Endotracheal suctioning: a literature review. Intensive Crit Care Nurs 1998;14(3),124-136.
  4. 4. Maggiore SM. Endotracheal suctioning, ventilator associated pneumonia and costs: open or closed ıssue? Intensive Care Med 2006;32:485-487 .
  5. 5. Harada N. Closed suctioning system: critical analysis for its use. Jpn J Nurs Sci 2010;7(1):19-28.
  6. 6. Özden D. Bir devlet hastanesinde açık ve kapalı sistem aspirasyon yöntemleri için standart geliştirilmesi ve bu yöntemlerin hastaların hemodinamik durumuna etkisinin belirlenmesi. [Doktora Tezi], Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2007.
  7. 7. Cereda M, Villa F, Colombo E, Greco G, Nacoti M, Pesenti A. Closed system endotracheal suctioning maintains lung volume during volume-controlled mechanical ventilation. Intensive Care Med 2001;27(4):648-654.
  8. 8. Baun MM, Stone KS, Rogge JA. Endotracheal suctioning: open versus closed with and without positive end-expiratory pressure. Crit Care Nurs Q 2002;25(2):13-26.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Nursing

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 19, 2020

Submission Date

May 29, 2020

Acceptance Date

September 7, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 24 Number: 2

APA
Fidan, Ö., & Kuzu Kurban, N. (2020). KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, 24(2), 99-110. https://izlik.org/JA54DM77LB
AMA
1.Fidan Ö, Kuzu Kurban N. KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi. 2020;24(2):99-110. https://izlik.org/JA54DM77LB
Chicago
Fidan, Özlem, and Nevin Kuzu Kurban. 2020. “KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ”. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 24 (2): 99-110. https://izlik.org/JA54DM77LB.
EndNote
Fidan Ö, Kuzu Kurban N (September 1, 2020) KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 24 2 99–110.
IEEE
[1]Ö. Fidan and N. Kuzu Kurban, “KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ”, Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, vol. 24, no. 2, pp. 99–110, Sept. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54DM77LB
ISNAD
Fidan, Özlem - Kuzu Kurban, Nevin. “KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ”. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 24/2 (September 1, 2020): 99-110. https://izlik.org/JA54DM77LB.
JAMA
1.Fidan Ö, Kuzu Kurban N. KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi. 2020;24:99–110.
MLA
Fidan, Özlem, and Nevin Kuzu Kurban. “KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ”. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi, vol. 24, no. 2, Sept. 2020, pp. 99-110, https://izlik.org/JA54DM77LB.
Vancouver
1.Özlem Fidan, Nevin Kuzu Kurban. KAPALI SİSTEM ASPİRASYON EĞİTİMİNİN HEMŞİRELERİN BİLGİ VE GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi [Internet]. 2020 Sep. 1;24(2):99-110. Available from: https://izlik.org/JA54DM77LB

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

30490