Review
BibTex RIS Cite

Ventilatör İlişkili Pnömoninin Önlenmesinde Risk Faktörlerine Yönelik Koruyu Önlemler ve Klİnik Uygulamalar

Year 2020, Volume: 24 Issue: 3, 237 - 244, 01.01.2021

Abstract

Dünyada ve ülkemizde sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonlar önemli sağlık sorunlarındandır. Ventilatör İlişkili Pnömoni (VİP), yoğun bakım ünitelerinde görülen önemli hastane enfeksiyonlarından biridir. VİP yüksek mortalite ve morbidite oranına sahip bir sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyon olsa da, uygun enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması ile %20 oranında azaltılabilmektedir . Yoğun bakım ünitelerinde VİP için birçok risk faktörü bulunmaktadır. En önemli risk faktörü uzun süreli invaziv mekanik ventilasyon (İMV). Diğer risk faktörleri ise, hasta, sağlık çalışanı/ enfeksiyon kontrolü, tedavi ve bakım girişimlerine ilişkin risk faktörleridir. VİP tanı ve tedavisinde, önleyici/azaltıcı girişimler olarak farmakolojik olmayan girişimler; Yeterli el hijyeninin sağlanması, İMVsüresinin kısaltılması nazotrakeal entübasyondan kaçınmak, endotrakeal basıncın izlemi, subglottik sekresyonların aspire edilmesi, planlanmamış ekstübasyon ve entübasyon tekrarından kaçınmak, mekanik ventilasyon devrelerinin değişim sıklığı, ısı ve nem değiştirici filtreler yada ısıtıcılı nemlendirme sistemlerinin kullanılması, hasta yatak başının yükseltilmesi ve aşırı mide distansiyonun önlenmesi, ağız bakımı, izolasyon önlemleri, sağlık çalışanlarının eğitimi, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, ventilatör ilişkili sürveyans programının uygulanması, farmakolojik girişimler; gereksiz stres ülser profilaksisi, kan transfüzyonundan kaçınmak, selektif sindirim sistemi dekontaminasyonu uygulaması sayılabilir. Yoğun bakım ünitelerinde VİP’yi önleyici/azaltıcı girişimleri uygulama ve klinik sonuçlarına ilişkin VİP insidansının azaltılması mümkündür. Bu makale Yoğun bakım hemşirelerinin sürekli eğitim programlarıyla VİP gelişimini azaltmak ve hasta bakım kalitesinin artırılmasında bilimsel bilgi ve klinik uygulama arasındaki farkın kapatılması amacıyla yazılmıştır.

Thanks

ADÜ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANSDA BANA DESTEK OLAN ÇOK DEĞERLİ DANIŞMAN HOCAM Dr. Öğretim Üyesi SELCEN ÖNCÜ HANIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

References

  • Çelik, S. Yoğun bakım ünitesinde hasta kabul ve taburculuk kriterleri. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 2007; 11(2): 96-101.

The Role of Training of Intensive Care Nurses in Prevention of Risk Factors in Ventilator-Associated Pneumonia

Year 2020, Volume: 24 Issue: 3, 237 - 244, 01.01.2021

Abstract

References

  • Çelik, S. Yoğun bakım ünitesinde hasta kabul ve taburculuk kriterleri. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 2007; 11(2): 96-101.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nursing
Journal Section REVIEW
Authors

Dilek Çalışkaner

Publication Date January 1, 2021
Published in Issue Year 2020 Volume: 24 Issue: 3

Cite

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License

30490